Au început trădările?/Putin este furios pe FSB

Au început trădările?/Putin este furios pe FSB

Oleksiy Danilov, șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat că „aproximativ opt” comandanți ruși au fost destituiți de la începutul conflictului din Ucraina, în timp ce Kremlinul se străduiește să-și schimbe strategia după ce tentativa sa de „șoc și groază” a eșuat, arată o analiză The Times.

Potrivit sursei citate, Putin ar fi furios și pe comandanții serviciului de securitate FSB pentru că i-au dat informații care sugerau că Ucraina este slabă, plină de grupări neonaziste și că se va preda cu ușurință dacă va fi atacată.

La apogeul puterilor sale, KGB a fost printre cele mai formidabile agenții de spionaj din lume, o armă a statului mânuită pentru a promova interesele Uniunii Sovietice în țară și în străinătate. De la dispariția URSS, se pare că serviciile de informații rusești au avut un declin precipitat.

Potrivit experților în securitate, FSB, serviciul de securitate intern, succesor al KGB, este învinuit parțial pentru gafele invaziei Ucrainei de către Rusia, Vladimir Putin fiind furios de informațiile inexacte pe care le-a primit, potrivit experților.

„Nu este o organizație competentă”, spune Andrei Soldatov, co-fondator și editor al Agentura , un site de investigații care monitorizează serviciile secrete ruse de mai bine de 20 de ani. „Rapoartele finale pe care le-au produs cu privire la situația de pe teren în perioada premergătoare invaziei pur și simplu nu erau corecte, ceea ce face parte din cauzele pentru care lucrurile au mers atât de rău pentru Rusia”.

Responsabilitățile principale ale FSB, al cărui director Putin a fost între 1998-1999, sunt interne și includ totul, de la combaterea terorismului la securitatea frontierei. În ultimii ani, domeniul său a fost extins și este, de asemenea, responsabil de monitorizarea țărilor din fosta Uniune Sovietică.

Din 2014, agenția a cheltuit mult timp și resurse în încercările de a favoriza tulburările în vestul Ucrainei în rândul grupurilor de extremă dreapta, care în cele din urmă au eșuat, mai spune Soldatov. Evaluările lor privind sprijinul popular printre ucraineni pentru o invazie rusă și măsura în care țara va rezista au fost, de asemenea, „teribil de greșit calculate”.

„Nu putem exclude faptul că informațiile pe care le-au adunat pe teren au fost de fapt foarte bune”, a spus Soldatov. „Problema este că este prea riscant ca superiorii să-i spună lui Putin ceea ce nu vrea să audă, așa că își adaptează informațiile. Confecționarea lor are loc probabil undeva între gradul de colonel și gradul de general în FSB.”

În weekend-ul trecut a circulat un presupus raport scris de un ofițer FSB. Autorul nemulțumit s-a plâns de suprasolicitare și de „exerciții de bifare a casetei” fără sens, care au lăsat țara extrem de nepregătită pentru efectul sancțiunilor occidentale.

În perioadele de criză, agenților li se cere adesea să doarmă la Lubyanka, impunătorul sediu din Moscova al FSB, care a servit și ca sediu central al KGB-ului. „Când vorbesc cu ofițerii FSB, ei nu o fac din cauza unei chestiuni majore. Întotdeauna se întâmplă pentru că apare ceva relativ banal”, adaugă Soldatov.

„Sunt oameni cu mintea îngustă. Ei nu sunt ca ofițerii MI6 care au fost la Cambridge și se presupune că sunt crema recrutării. Au părăsit școala și au fost educați la academia FSB. Ei intră adesea în asta pentru că tatăl și bunicul lor fuseseră și ei ofițeri de informații, este bine plătit și îți dau un apartament.” explică Soldatov.

FSB, care este specializat în incitarea la instabilitate politică, are în prezent sute de agenți care operează în toată Ucraina, folosind grupuri tactice pentru a intimida civilii din zonele ocupate, a declarat marți ministerul ucrainean al apărării.

Philip Ingram, un expert în securitate și fost ofițer superior al serviciilor secrete britanice, afirmă că FSB și-a atașat ofițeri la fiecare unitate militară pentru a acționa ca un „comisar politic”, adăugând: „Se vor asigura că nu există nicio disidență și că linia partidului este urmată, înspăimântând comandanții și, prin urmare, trupele de pe teren cu prezența lor”.

Când unul dintre acei ofițeri, încorporat în armata 41 în afara Harkivului, a sunat la un alt ofițer din Rusia pentru a-i spune despre moartea generalului Vitali Gerasimov, apelul telefonic a fost interceptat și publicat de serviciile de securitate ucrainene.

În loc să folosească canalul de comunicare securizat al serviciilor Era, care a fost lansat cu multă pompă anul trecut, ei vorbeau folosind cartele normale.

„FSB este încă o organizație relativ de modă veche care încearcă să practice spionajul de maniera cum a fost făcut întotdeauna”, spune Ingram. „Ei își ling rănile la ora actuală, deoarece Putin este foarte furios. Se poate vedea din felul în care gesticulează, din terminologia pe care o folosește. El îi învinovățește că i-au sugerat sfaturi care au condus la luarea de decizii proaste în Ucraina”.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

3 Ucraina a umblat la „cutia cu maimuțe” pentru atacul din Crimeea? În cazul ăsta, Rusia s-ar confrunta cu probleme enorme

4 O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

5 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...