Augustin Lazăr: Ministrul Justiţiei nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituţie, ci să ia legătura cu conducătorul acesteia

Augustin Lazăr: Ministrul Justiţiei nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituţie, ci să ia legătura cu conducătorul acesteia

Ministrul Justiţiei nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituţie, ci trebuie să ia legătura cu conducătorul acesteia, a declarat, joi, procurorul general al României, Augustin Lazăr, după anunţul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, conform căruia a fost declanşată procedura de numire a noului procuror general.

Lazăr a precizat că el nu a fost contactat de ministrul Toader, "care a venit tiptil la sediul instituţiei".

"Trebuia să ia legătura cu Ministerul Public, cu procurorul general, cu nimeni altcineva. Trebuie să aibă curaj, procurorul general nu mănâncă oameni. Am primit la birou pe oricine a venit. De asemenea, ne gândim la jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, care spune foarte clar că instituţiile trebuie să coopereze loial, adică ministrul Justiţiei nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituţie, trebuie să vină să ia legătura cu conducătorul instituţiei şi să-şi spună bărbăteşte ce probleme sunt. Cum să mă convoace? Domnia sa a venit la mine în instituţie, nu m-a convocat nicăieri. Mă mai gândeam dacă era cazul de mers unde... mă rog, am fost sigur că nu voi merge unde nu e cazul să merg. Dar, dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie de a reprezenta MP în raport cu un alt ministru este procurorul general", a afirmat Lazăr.

Potrivit acestuia, Toader '"a contactat un procuror care are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociaţiei Procurorilor".

"Acel procuror trebuie să-şi clarifice mai întâi problemele de legitimitate, de reprezentativitate în cadrul acelei asociaţii şi acest lucru se poate face numai printr-o adunare generală, nu printr-o combinaţie obscură (...) în care preşedintele acestei asociaţii a fost pus în situaţia de a demisiona", a adăugat Augustin Lazăr.

El a precizat că nu a fost lansată o procedură oficială de numire a unui procuror general şi a acuzat promovarea "unor intrigi prin care nişte procurori să se lupte între ei".

"Domnul ministru tocmai a recunoscut că a eşuat în demersurile ilegale pe care le-a făcut, a recunoscut că trebuie începută procedura pentru următorul mandat. A venit şi a spus că se termină mandatul procurorului general. (...) Nu există procedură lansat oficial, nu există o procedură serioasă. Noi trebuie să vedem mai întâi un anunţ care are în spate o procedură care este deja lansată, care are un caracter legal. Informaţia zilei nu era faptul că domnul ministru a venit tiptil aici şi nu a avut curajul să ia legătura cu procurorul general, ci faptul că magistraţii din ţară sunt convocaţi în adunări generale de CSM să-şi dea cu părerea, să-şi spună opinia cu referire la un act normativ suspect de neconstiuţionale - ordonanţa de urgenţă care tocmai a fost publicată şi care va bloca Ministerul Public. Nu vom mai avea un Minister Public funcţional, spre bucuria unora", a susţinut Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi că va declanşa procedura de numire a noului procuror general al României .

"Voi merge la minister şi voi declanşa procedura de numire a noului procuror general. La finalul lunii aprilie îi expiră mandatul (lui Augustin Lazăr - n.r.) şi procedura se derulează între timp şi în felul acesta, până la expirarea perioadei, vom avea un nou procuror general", a declarat Tudorel Toader la ieşirea din sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: George Onea, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale