AUR cere intervenţia autorităţilor de la Bucureşti pentru menţinerea statutului limbii române în Ucraina

AUR cere intervenţia autorităţilor de la Bucureşti pentru menţinerea statutului limbii române în Ucraina

Partidul AUR solicită autorităţilor de la Bucureşti intervenţia de urgenţă pe cale politică şi diplomatică pentru menţinerea statutului de limbă regională al limbii române, după ce autorităţile ucrainene au emis o dispoziţie privind anularea acestui statut.

"Ucraina încalcă sistematic drepturile sutelor de mii de români din interiorul graniţelor sale, iar autorităţile de la Bucureşti dau dovadă de o pasivitate care fie denotă ignoranţă, fie existenţa unor înţelegeri ascunse cu Kievul. Sunt state care au pus piciorul în prag şi care şi-au apărat etnicii aflaţi pe teritoriul Ucrainei, condiţionând susţinerea pentru integrarea europeană de respectarea drepturilor minorităţilor naţionale. Preşedintele Klaus Iohannis şi Ministerul Afacerilor Externe au ales, în schimb, să tacă, sau să se manifeste timid în apărarea comunităţilor româneşti din Ucraina", a declarat copreşedintele AUR, George Simion, într-un comunicat dat publicităţii miercuri.

AUR atrage atenţia că dispoziţia Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi nu corespunde prevederilor Constituţiei şi angajamentelor internaţionale ale Ucrainei şi afectează identitatea comunităţii româneşti din Ucraina, "populaţie autohtonă care locuieşte în mod tradiţional în regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa, supusă unui proces agresiv de asimilare, cu scopul de a schimba componenţa etnică a populaţiei în aceste regiuni".

Potrivit comunicatului menţionat, AUR subliniază că "va apăra drepturile legitime ale românilor din Ucraina şi îi va sprijini pe aceştia în demersurile lor constituţionale, consfinţite de Carta Europeană a Drepturilor Omului şi de tratatele internaţionale". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro