Aurescu salută reluarea activităţii Comisiei româno-ruse pentru problemele izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale

Aurescu salută reluarea activităţii Comisiei româno-ruse pentru problemele izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută reluarea activităţii Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial, prin organizarea, la Moscova, în zilele de 7 şi 8 noiembrie, a celei de a V-a sesiuni.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis sâmbătă AGERPRES, în pofida scurgerii unui interval de trei ani de la ultima întâlnire a comisiei comune, care a avut loc la Sinaia, în 25 - 26 martie 2016, desfăşurarea acestei sesiuni demonstrează continuitatea activităţii şi a dialogului dintre membrii şi experţii celor două părţi pe un subiect deosebit de important aflat pe agenda bilaterală româno-rusă.

În cadrul lucrărilor au fost prezentate de către ambele părţi referate pe două teme relevante pentru studierea chestiunii Tezaurului României depus spre păstrare la Moscova în timpul Primului Război Mondial, respectiv: "Aspecte noi privind Tezaurul României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial rezultate din cercetări recente în arhivele române şi ruse, precum şi din apariţii istoriografice de dată recentă" şi "Valorificarea gestului restituirilor din anii 1935 şi 1956 a unor piese din Tezaurul României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial".

Un comunicat de presă agreat la nivelul comisiei comune prezentând discuţiile de fond din cadrul acestei sesiuni va fi publicat în perioada următoare.

MAE reaminteşte că prin Declaraţia comună a miniştrilor Afacerilor Externe român şi rus, semnată la 4 iulie 2003, la Moscova, a fost stabilită crearea unei comisii comune care să studieze problemele izvorâte din istoria relaţiei bilaterale româno-ruse, inclusiv problema Tezaurului României şi care să includă în componenţa sa experţi din domenii diverse, precum istorici, arhivişti, experţi în domeniul financiar şi bancar, muzeografi, specialişti în domeniul artei.

Rolul comisiei comune este de a cerceta şi examina, cu prioritate, faptele şi documentele legate de problematica Tezaurului României, rezultatul acestor cercetări urmând a fi prezentat ministerelor de Externe din cele două state. Secretariatul comisiei comune este asigurat de MAE. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina