Aurescu și Kuleba, consultări pe tema legii minorităților naționale din Ucraina. Ce au stabilit cei doi oficiali

Aurescu și Kuleba, consultări pe tema legii minorităților naționale din Ucraina. Ce au stabilit cei doi oficiali

Ministrul Afacerilor Externe a avut astăzi o convorbire telefonică cu ministrul ucrainean, Dmytro Kuleba. Cei doi oficiali au convenit să poarte discuții pentru soluționarea problemelor semnalate de România referitoare la Legea privind minoritățile naționale din Ucraina.

Cei doi diplomați au discutat pe tema Legii privind minoritățile naționale din Ucraina FOTO: MAE

„În urma discuției, cei doi miniștri au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuții la nivel de experți și o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniștri ai afacerilor externe. De asemenea, cei doi miniștri au stabilit să rămână în contact constant, direct, pentru coordonarea procesului”, se arată într-un comunicat al MAE .

Bogdan Aurescu a solicitat omologului său „întreprinderea de pași concreți pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor părții române”. De asemenea, acesta a reiterat „necesitatea recunoașterii, de către Ucraina, a inexistenței așa-zisei limbi moldovenești”.

„Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea fermă a României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a făcut referire la sprijinul solid și cuprinzător al țării noastre pentru Ucraina și poporul ucrainean, victime ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă. De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre organizarea următoarei reuniuni a trilateralei România-R. Moldova-Ucraina, în continuarea celei de la Odesa din septembrie 2022”, arată sursa citată.

Discuția dintre cei doi oficiali a avut loc în continuarea convorbirii telefonice pe care Klaus Iohannis a avut-o cu președintele ucrainean pe 4 ianuarie 2023, în cursul căreia s-a convenit ca șefii diplomațiilor de la București și Kiev să poarte discuții pentru soluționarea problemelor semnalate de partea română referitoare la Legea privind minoritățile naționale din Ucraina.

Iohannis cere soluții pentru legea minorităților din Ucraina

Klaus Iohannis a purtat încă din primele zile ale anului o discuție cu omologul ucrainean, în care a fost abordată și problema legii minorităților naționale din Ucraina. Șeful statului român i-a cerut „identificarea rapidă de soluții” președintelui Zelenski.

Președintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina. Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi Președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate”, potrivit președinției.

Președintele Volodîmîr Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...