AURSF solicită premierului amânarea, pe o perioadă de 3 luni, a plăţii ratelor la toate creditele consumatorilor

AURSF solicită premierului amânarea, pe o perioadă de 3 luni, a plăţii ratelor la toate creditele consumatorilor

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a transmis, luni, o scrisoare premierului Ludovic Orban în care i se solicită adoptarea în regim de urgenţă a mai multor măsuri în beneficiul consumatorilor utilizatori de servicii financiare, printre care şi amânarea, pe o perioada de 3 luni, a plăţii ratelor la toate creditele, anunţă organizaţia.

"Grava situaţie de criză din sectorul sanitar, pe fondul epidemiei globale a noului coronavirus, a făcut ca Ziua Internaţională a Consumatorilor, celebrată în fiecare an pe data de 15 martie, să treacă aproape neobservată. Aceasta însă nu înseamnă că autorităţile nu au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru protejarea consumatorilor. Dimpotrivă, considerăm că se impun măsuri rapide şi decisive pentru susţinerea celor care reprezintă, de departe, cea mai vulnerabilă verigă a participanţilor la viaţa economică şi socială a României", se spune în document comunicat.

Astfel, AURSF propune următoarele măsuri: amânarea pe o perioada de trei luni a plăţii ratelor la toate creditele consumatorilor, indiferent că este vorba de credite imobiliare, credite Prima Casă, credite de nevoi personale, carduri de credit, credite acordate de bănci sau credite acordate de IFN-uri; suspendarea, pe o perioadă de trei luni, a tuturor executărilor silite care afectează consumatorii utilizatori de servicii financiare, indiferent de stadiul de derulare a procedurilor; suspendarea timp de trei luni a activităţii de recuperare a creanţelor provenite din neplata la termen a datoriilor consumatorilor utilizatori de servicii financiare; interzicerea expresă, pe o perioadă de trei luni, a blocării conturilor bancare ale consumatorilor de către bănci, pe motivul neactualizării datelor personale ale acestora.

Organizaţia menţionează că, în perioade de criză majoră, cum este şi aceea pe care o traversăm în acest moment, AURSF consideră că solidaritatea naţională trebuie să fie primordială, iar protejarea drepturilor şi intereselor consumatorilor, inclusiv a celor utilizatori de servicii financiare, trebuie să constituie o prioritate majoră a Guvernului.

"De aceea, domnule prim-ministru, pentru evitarea unei grave crize sociale, sperăm că, pe lângă măsurile de protejare a mediului de business, pe care le susţinem, veţi acorda atenţia cuvenită şi acţiunilor şi măsurilor de protecţie a consumatorilor utilizatori de servicii financiare", se spune în comunicat.

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a fost înfiinţată în toamna anului 2013, pentru a veni în sprijinul consumatorilor utilizatori de servicii financiare şi este membră a Federaţiei Europene a Utilizatorilor de Servicii Financiare (Better Finance), iar din aprilie 2016 presedintele AURSF este membru al board-ului organizaţiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…