Australia: Cel puţin 10 miniştri australieni şi-au dat demisia

Australia: Cel puţin 10 miniştri australieni şi-au dat demisia

Cel puţin zece miniştri australieni şi-au prezentat demisia, fiind o nouă lovitură pentru premierul Malcolm Turnbull, care s-ar putea confrunta cu o nouă tentativă de ''puci'' în propriul partid, relatează miercuri AFP.

Şeful guvernului de centru-dreapta şi-a salvat marţi poziţia sa de drept într-un vot intern în cadrul Partidul său Liberal, care este devansat în sondaje de opoziţia laburistă cu un an înainte de alegeri.

Turnbull a întrunit 48 de voturi împotrivă şi 35 pentru în cazul ministrului său de interne Peter Dutton, care a demisionat în urma acestui proces.

Neînţelegerea a ieşit la lumină luni, când prim-ministrul a fost forţat, din cauza lipsei de sprijin în tabăra sa, să renunţe la planul său de a înscrie în lege obiectivul Australiei în materie de reducere a emisiilor de gaz cu efect de seră.

Semn că poziţia şefului guvernului devine fragilă, cel puţin alţi nouă miniştri şi-au prezentat de asemenea demisia, au anunţat miercuri canalele ABC şi Sky News.

Turnbull, care este perceput ca un moderat în rândurile partidului său, nu a acceptat până acum decât două dintre demisii, cea a lui Dutton şi cea a ministrului Dezvoltării internaţionale, Concetta Fierravanti-Wells.

Considerat mult mai conservator decât premierul, Dutton a condus un minister complex care cuprinde poliţa, imigraţia şi serviciile de informaţii.

Numele lui este asociat în special cu politica extrem de dură pe care Australia o duce împotriva clandestinilor care încearcă să ajungă pe coaste şi care sunt trimişi pe termen nelimitat în tabere offshore, măsuri condamnate de către organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

În pofida eşecului său de marţi, Dutton nu face nici un secret din faptul că va candida din nou la conducerea Partidului său Liberal şi, prin urmare, la postul de premier pentru a prelua conducerea majorităţii în lupta electorală de anul viitor împotriva laburistului Bill Shorten.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...