Australia: Descoperire surprinzătoare despre comportamentul coţofenelor după ce păsările şi-au scos dispozitivele de urmărire montate de cercetători

Australia: Descoperire surprinzătoare despre comportamentul coţofenelor după ce păsările şi-au scos dispozitivele de urmărire montate de cercetători

O echipă de cercetători australieni care realiza un studiu despre coţofene a făcut o descoperire surprinzătoare privind comportamentele de colaborare ale exemplarelor acestei specii după ce au observat că păsările s-au ajutat una pe cealaltă să-şi îndepărteze dispozitivele de urmărire, informează Xinhua.

Noile descoperiri au fost publicate marţi în revista Australian Field Ornithology.

Dominique Potvin, profesoară de ecologia animalelor la Universitatea din Sunshine Coast (USC), unul dintre autorii studiului, a declarat marţi pentru Xinhua că este una dintre primele dăţi când un comportament altruist, social, de soluţionare a problemelor este observat la păsări.

''A fost pur şi simplu interesant întrucât niciunul dintre noi nu a auzit niciodată de vreun animal care să coopereze pentru îndepărtarea dispozitivelor de monitorizare... am descoperit că ar putea fi pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva'', a spus Potvin.

Coţofenele trăiesc în grupuri de până la douăsprezece păsări, crescând puii în mod cooperativ. Au un comportament teritorial, pot ataca trecătorii şi emit sunete agresive.

Iniţial, echipa de cercetători plănuise să realizeze experimente asupra relaţiilor sociale în cadrul grupurilor de coţofene australiene. Dispozitivele de monitorizare au fost fixate pe păsări cu ajutorul unui ham subţire, proiectat ca să provoace un impact minimal.

După doar o oră, toate păsările au colaborat şi au reuşit să-şi îndepărteze hamul.

''La început, am fost debusolaţi. Întrucât asta nu însemna doar că păsările se poartă diferit, încercând să îndepărteze dispozitivele, dar şi că aceste dispozitive le influenţau probabil comportamentul'', a mai spus ea.

În mod interesant, chiar şi coţofenele care nu erau echipate cu dispozitive de urmărire le-au ajutat pe cele care aveau un astfel de dispozitiv. Un astfel de ''comportament salvator'' a pus problema potenţialului acestei specii pentru un comportament altruist care presupune ajutarea semenilor în mod dezinteresat.

''Este o combinaţie a unui comportament social cu adevărat sofisticat, precum şi al unui comportament axat pe rezolvarea problemelor... nu doar că rezolvă problemele în echipă, dar coţofana care oferă ajutorul nu primeşte nimic în schimb'', a mai spus cercetătoarea.

Potvin a mai subliniat importanţa înţelegerii comportamentului animalelor sălbatice din perspectiva eforturilor de conservare întrucât schimbările de comportament reprezintă răspunsul imediat al animalelor la factori de stres precum distrugerea habitatului şi schimbările climatice.

''Înţelegerea modului în care animalele reacţionează la anumite schimbări din mediu ne poate ajuta să estimăm dacă vor reuşi să se adapteze pe termen lung, dacă vor rezista sau dacă trebuie să le ajutăm sau să ne schimbăm practicile'', a mai spus ea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren