Australia: O statuie istorică vandalizată la Sydney pe fondul unei polemici asupra monumentelor

Australia: O statuie istorică vandalizată la Sydney pe fondul unei polemici asupra monumentelor

O statuie a căpitanului James Cook în parcul central al orașului Sydney a fost vandalizată în timpul nopții de o persoană necunoscută care a scris pe monument sloganuri cu spray colorat, pe fondul unei polemici dacă asemenea statui reflectă sau nu adevărul istoriei coloniale a Australiei, a anunțat sâmbătă presa locală, informează agenția DPA.

Poliția a lansat o investigație pentru a găsi vinovatul care a scris "Nicio mândrie în genocid" și "Schimbați data" pe statuia exploratorului englez despre care scrie pe monument că "a descoperit" Australia în 1770, a anunțat postul local ABC.

Poliția a declarat ca încearcă să identifice o persoană ce apare în înregistrarea camerei de supraveghere video, a adăugat ABC.

Monumentele în onoarea reginei Victoria și unuia dintre primii guvernatori din New South Wales, Lachlan Macquarie, au fost de asemenea vizate, potrivit ABC.

Activiști din rândul populației aborigene au criticat în ultimele zile monumentele pentru că ignoră masacrele ce au urmat colonizării europene a Australiei.

Presiunea a crescut după revoltele și marșurile din Statele Unite asupra statuilor unor figuri confederate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...