Australia: Premierul Turnbull crede că modificarea statuilor colonialiștilor britanici înseamnă o rescriere ''stalinistă'' a istoriei

Australia: Premierul Turnbull crede că modificarea statuilor colonialiștilor britanici înseamnă o rescriere ''stalinistă'' a istoriei

Prim-ministrul australian Malcolm Turnbull a declarat vineri că apelurile de înlocuire sau modificare a statuilor colonialiștilor englezi, printre care și cea a exploratorului James Cook, sunt echivalente cu o rescriere ''stalinistă'' a istoriei, transmite Reuters.

După scandalul statuilor confederate din SUA, în Australia a crescut presiunea pentru modificarea monumentelor pe care unii le consideră ofensatoare față de populația aborigenă.

Metropola Sydney, cel mai mare oraș australian, urmează să decidă dacă va modifica un monument ridicat în Hyde Park în 1879 pentru comemorarea căpitanului James Cook, cel care a cartografiat pentru prima dată coasta de est a Australiei.

Obiectul contestării îl constituie inscripția de la baza statuii, pe care stă scris: ''A descoperit acest teritoriu, 1770'', în condițiile în care aborigenii au populat continentul cu circa 60.000 de ani înainte ca James Cook să arunce ancora în Golful Botany.

Consiliul Local din Sydney a deferit subiectul, împreună cu cel al statuii guvernatorului Lachlan Macquarie, administratorul care a transformat colonia penitenciară britanică într-o entitate independentă, unei comisii consultative a aborigenilor.

Consiliul nu a specificat ce modificări ar putea decide.

Comentând pe acest subiect, premierul Turnbull l-a minimalizat drept o preocupare a ''marginii de stânga'' din politică.

''Nu putem intra în acest gen de exercițiu stalinist de a încerca să ștergem sau să obliterăm părți din istoria noastră'', a declarat Turnbull la postul de radio 3AW.

''A încerca să ne modificăm istoria este greșit. Toate acele statui, toate acele monumente sunt parte a istoriei noastre și ar trebui să le respectăm și să le păstrăm — și, neapărat, să ridicăm alte monumente, alte statui și semne care ne explică istoria'', a adăugat el.

Dezbaterea s-a intensificat de când bătălia politică din SUA legată de înlăturarea statuilor liderilor confederați din Războiul Civil a degenerat în violențe.

Populația aborigenă din Australia desfășoară o campanie pentru recunoașterea sa constituțională. O dezbatere virulentă s-a declanșat cu privire la schimbarea zilei naționale de 26 ianuarie, care marchează ziua în care primii coloniști britanici s-au așezat pe pământurile aborigene.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Trei tinere au restituit o borsetă cu 13.000 de euro pierdută de un şofer după ce poliţiştii au făcut publice …

2 ULTIMA ORĂ Este oficial, Facultatea de Drept a Universității București va exmatricula 45 de studenți din anul …

3 Regina videochatului din România câștigă în două săptămâni cât Iohannis în trei ani?

4 Teodorovici, care a fost partea ta? / Cum ajung banii de la UE în buzunarele baronilor PSD / Azi, miliardul de eur…

5 Valentina Pelinel, transformare radicală la 40 de ani