Australia se pregătește pentru cele mai devastatoare incendii după „vara neagră”

Australia se pregătește pentru cele mai devastatoare incendii după „vara neagră”

Pe măsură ce Australia se apropie de lunile mai calde, experții avertizează comunitățile locale să se pregătească pentru ceea ce ar putea fi cel mai devastator sezon de incendii de vegetație după „vara neagră” din 2019-2020 .

Incendiile de vegetație din Australia au afectat grav cangurii și urșii koala. FOTO Shutterstock

Această prognoză, emisă de Australasian Fire Authorities Council (AFAC), este determinată de o combinație de factori care include creșterea temperaturilor, previziuni de precipitații mai scăzute și o prezență ridicată a încărcăturii de combustibil în diverse regiuni.

Directorul executiv al AFAC, Rob Webb, a subliniat că, deși focul a făcut întotdeauna parte din peisajul primăverii australiene, factorii care determină riscul din acest sezon sunt neobișnuit de răspândiți. El a sfătuit comunitățile să rămână vigilente și a îndemnat cetățenii să planifice și să se pregătească înainte de acest sezon, notează cotidianul britanic „ The Guardian ”.

De ce a crescut pericolul de incendiu

La riscul ridicat din acest an contribuie condițiile perfecte de extindere a incendiilor, care au fost rezultatul evenimentului meteorologic La Niña, care s-a petrecut în fiecare din ultimii trei ani. Acest lucru a dus la precipitații și inundații semnificative, creșteri semnificative ale vegetației și o încărcătură mare de iarbă în numeroase părți ale Australiei. Zonele care au fost ferite de incendiile din 2019-2020 sunt acum încărcate cu și mai mult „combustibil”, iar aceste încărcături se așteaptă să se usuce, devenind potențiale pericole de incendiu.

Greg Mullins, un veteran comisar de pompieri, în prezent militant pentru acțiuni climatice, a remarcat că impactul încălzirii globale este de netăgăduit. El a declarat: "Sezoanele noastre de incendii sunt mai lungi și, în timp ce temperaturile medii sunt în creștere, extremele sunt și mai alarmante". În Queensland, se preconizează că peste două treimi din acest stat se vor confrunta cu incendii "intense" și "distructive" din cauza precipitațiilor scăzute și constante din ultimii doi ani.

Greg Leach, comisarul pentru incendii și servicii de urgență din Queensland, a trimis un avertisment clar locuitorilor statului. El i-a îndemnat pe cei care se gândesc să folosească focul ca instrument de gestionare a terenurilor să se mai gândească o dată, subliniind activitatea recentă a statului în ceea ce privește incendiile de vegetație și de iarbă.

Harta riscului

Având în vedere sezonul de incendii care se apropie, riscul de incendii de tufișuri în Teritoriul Capitalei Australiene (ACT) în primăvară este considerat "normal". Cu toate acestea, există o îngrijorare tot mai mare din cauza previziunilor care anunță condiții mai uscate și temperaturi mai ridicate.

Între timp, zone precum Gippsland din Victoria și anumite zone din Australia de Sud sunt acum etichetate ca zone cu risc crescut. Acest lucru este atribuit scăderii precipitațiilor și uscării rapide a nivelului de umiditate a solului.

Datele recente din perioada mai-iulie 2023 au arătat un deficit de precipitații de 20% sub media pe termen lung pentru Australia. Această statistică, combinată cu probabilitatea de apariție a unui fenomen El Niño , este alarmantă. Biroul de Meteorologie preconizează că peste 60% din Australia va înregistra probabil precipitații sub medie în perioada septembrie-noiembrie. În tandem, se așteaptă ca temperaturile să crească peste medie pentru majoritatea regiunilor.

Mullins a subliniat o preocupare majoră: sezoanele de incendii încep să se suprapună între state, ceea ce duce la o întindere a resurselor în combaterea incendiilor. El a adăugat: "Sezoanele de incendii concurente nu fac decât să ridice riscul de pierderi".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?