Australia: Un ac de mărimea unui fir de păr, nou instrument revoluționar în operațiile pe creier

Australia: Un ac de mărimea unui fir de păr, nou instrument revoluționar în operațiile pe creier

Cercetătorii australienii au dezvoltat "un ac inteligent" de mărimea unui fir de păr care va face ca operațiile pe creier să fie mai sigure, au informat vineri surse academice citate de EFE.

Sursa foto: medicalxpress.com

Sonda, încapsulată într-un ac de biopsie cerebrală, emite lumină în infraroșu care le permite chirurgilor să vadă vasele sanguine și să evite prejudicierea lor pe măsură ce inserează acul, fapt ce ar putea provoca hemoragii potențial fatale.

"Ceea ce este cu adevărat emoționant sunt computerele inteligente aflate în spate care pot recunoaște vasele sanguine și să alerteze chirurgul", a subliniat într-un comunicat Robert McLaughin, cercetător la Universitatea din Adelaide.

McLaughin a lucrat la acest proiect la care a participat de asemenea Universitatea Western Australia și Hospital Sir Charles Gairdner din Perth.

"Acul inteligent" a fost supus unor teste pilot în ultimele șase luni, în cadrul unor operații de neurochirugie realizate asupra a 12 pacienți, și va fi disponibil pentru teste clinice din 2018, precizează comunicatul Universității din Adelaide.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”

5 VIDEO Noua realitate din Rusia...