Austria a închis fondul de indemnizare a victimelor nazismului

Austria a închis fondul de indemnizare a victimelor nazismului

Austria a dizolvat marţi fondul de indemnizare a victimelor nazismului creat în 2001, estimând că şi-a îndeplinit "pe deplin sarcina", potrivit unui comunicat de presă remis AFP.

"În cursul reuniunii de marţi, consiliul său de administraţie a considerat că fondul trebuie dizolvat în conformitate cu legea", a indicat organismul de care depinde.

Au fost investigate peste 30.000 de dosare depuse de persoane persecutate de nazişti sau descendenţi ai acestora.

"În total, fondul a plătit peste 200 de milioane de euro (despăgubiri) către aproximativ 25.000 de beneficiari", se arată în comunicat.

Acest fond fusese însărcinat cu studierea cererilor de retrocedare a proprietăţilor dobândite în mod legal după război de către colectivităţi sau statul austriac, în urma spolierii evreilor de către nazişti în cursul anexării ţării la cel de-al treilea Reich.

"Au fost depuse peste 2.300 de cereri" în acest cadru şi "140 au îndeplinit criteriile", a detaliat fondul, pentru o valoare de 48 de milioane de euro.

Austria, care a devenit o ţară prosperă după război, a luat decizia istorică de a înfiinţa un fond de compensare după decenii de negare a răspunderii sale pentru crimele naţional-socialismului.

Ea a făcut obiectul unor atacuri în justiţie din partea supravieţuitorilor şi a descendenţilor acestora din Statele Unite care au acuzat indivizi şi comunităţi că au profitat de spolieri pentru a se îmbogăţi fără a fi pedepsiţi.

După revenirea la putere în 2000 a partidului de extremă-dreapta FPOe - condus de Joerg Haider, fondat de foşti membri ai SS -, presiunile din partea Washingtonului şi a partenerilor săi din Uniunea Europeană pentru ca Austria să recunoască această realitate istorică şi a trage consecinţele financiare din aceasta s-au accentuat.

În cele din urmă, s-a ajuns la un acord între Statele Unite şi Austria la Washington, în 2001, constituind un punct de cotitură istoric pentru ţara de naştere a dictatorului nazist Adolf Hitler. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...