Austria: Acord pentru formarea guvernului între conservatori şi extrema-dreaptă; Kurz, cel mai tânăr premier european

Austria: Acord pentru formarea guvernului între conservatori şi extrema-dreaptă; Kurz, cel mai tânăr premier european

Conservatorul Sebastian Kurz şi Partidul Libertăţii (FPÖ) au anunţat vineri că au ajuns la un acord de coaliţie care îi deschide calea spre postul de cancelar tânărului lider creştin-democrat şi care marchează revenirea extremei-drepte la guvernare, relatează AFP şi DPA.

"Am ajuns la un acord de guvernare pentru următorii cinci ani", a anunţat Kurz, care a vorbit alături de liderul FPÖ, Heinz-Christian Strache, la capătul unei ultime zile de negocieri. În vârstă de doar 31 de ani, Sebastian Kurz ar urma să devină cel mai tânăr şef de guvern din Europa.

"Alegătorii ne-au dat un mandat clar de a ţine cont de preocupările lor, în special în materie de securitate", a spus Strache, care ar urma să devină vicecancelar.

Învestirea noului guvern de către preşedintele Alexander Van der Bellen este prevăzută pentru luni, după ratificarea oficială, sâmbătă, a pactului de coaliţie de către cele două partide.

Negocierile au fost iniţiate după alegerile legislative anticipate de la 15 octombrie, câştigate de partidul conservator ÖVP.

FPÖ a mai guvernat cu ÖVP în perioada 2000-2007. Intrarea extremei-drepte la putere a dus atunci la adoptarea timp de câteva luni a unor sancţiuni europene.

Printre obiectivele celor doi lideri politici se numără reducerea taxei pe venit şi a birocraţiei, întărirea democraţiei directe şi restricţionarea imigraţiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”