Austria: Cancelarul Sebastian Kurz şi-a anunţat demisia, pe fondul unor acuzaţii de corupţie

Austria: Cancelarul Sebastian Kurz şi-a anunţat demisia, pe fondul unor acuzaţii de corupţie

Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, suspectat că ar fi implicat într-o afacere de corupţie, şi-a anunţat demisia sâmbătă seara, informează AFP.

"Vreau să mă retrag pentru a pune capăt blocajului, a evita haosul şi a asigura stabilitatea", a declarat el reporterilor din Viena, potrivit Reuters.

Kurz a indicat totodată că-l propune pe ministrul de externe Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră, drept succesor al său.

De la anunţarea miercuri de către parchet a deschiderii unei anchete care-l vizează în urma unor acuzaţii de corupţie, Kurz a fost presat să se retragă.

Liderul în vârstă de 35 de ani refuzase până acum acest gest, denunţând acuzaţiile drept "fabricate", însă Verzii, partenerii juniori ai conservatorilor la guvernare, şi-au intensificat în ultimele zile criticile la adresa sa.

Vineri, vicecancelarul Werner Kogler, liderul ecologiştilor, a declarat că Sebastian Kurz "nu mai este apt să-şi exercite funcţiile", după discuţii cu liderii celorlalte partide.

Se crede că Sebastian Kurz a folosit în trecut fonduri guvernamentale pentru a-şi asigura o acoperire media favorabilă.

Potrivit acuzaţiilor, între 2016 şi 2018, articole elogioase şi sondaje de opinie "parţial manipulate" au fost publicate în schimbul achiziţionării de spaţiu publicitar de către Ministerul Finanţelor, condus la acea vreme de către conservatori.

Kurz şi alţi nouă suspecţi, precum şi trei organizaţii, sunt cercetaţi pentru diverse infracţiuni legate de acest caz. Au fost efectuate percheziţii, în special la sediul Partidului conservator ÖVP şi la cancelarie.AGERPRES/ (AS - editor: Ana Alecu, editor online: Andreea Preda)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...