Austria: Candidatul extremei drepte Norbert Hofer se declară în favoarea demolării casei lui Adolf Hitler

Austria: Candidatul extremei drepte Norbert Hofer se declară în favoarea demolării casei lui Adolf Hitler

Candidatul extremei drepte la alegerile prezidențiale din Austria, Norbert Hofer, s-a declarat favorabil demolării casei în care s-a născut Adolf Hitler și dornic să îmbunătățească relațiile cu comunitatea evreiască, transmite duminică AFP.

"Ei bine, singurele opțiuni existente sunt de a transforma această casă în muzeu sau de a o demola. Dacă vreți părerea mea, eu mă pronunț pentru demolarea" casei, a declarat Hofer într-un interviu pentru agenția de presă austriacă APA.

Guvernul austriac a aprobat în acest an un proiect de lege care viza exproprierea proprietarului acestei case situate în centrul orașului Braunau am Inn, în apropiere de frontiera cu Germania, unde s-a născut dictatorul nazist în 1889. Prin această procedură, se dorește să se evite ca această casă să devină loc de pelerinaj pentru nostalgicii celui de-al Treilea Reich. Statutul clădirii ridică totuși o problemă, în cazul în care se decide demolarea. Ea face parte din centrul istoric al orașului și se află astfel sub incidența normelor de protecție a patrimoniului.

Hofer a vorbit și despre dorința sa de a îmbunătăți relațiile partidului său cu comunitatea evreilor austrieci, IKG, care reprezintă circa 15.000 de persoane. IKG acuză adesea Partidul Libertății (FPO) — al cărui prim lider din anii '50 a fost membru al SS — că are simpatii neonaziste și antisemite, lucru negat de partidul lui Hofer, care a declarat de altfel că, dacă va fi ales președinte, va căuta să realizeze o apropiere cu IKG.

"Problemele există pentru a fi rezolvate. Cred că pot gestiona relațiile (cu IKG) foarte, foarte bine. Este o misiune de mare interes și de înaltă importanță pentru mine", a declarat el.

În ceea ce privește comunitatea musulmană din Austria, Hofer a menționat că ar dori să fie realizată o traducere oficială în limba germană a Coranului pentru ca cei care nu sunt de confesiune musulmană "să poată înțelege mai bine această comunitate religioasă".

FPO, unul dintre partidele de extremă dreapta cu cele mai mare bazin electoral, a făcut din criza migranților tema principală a campaniei sale. Dacă Hofer va câștiga alegerile prezidențiale, Austria va deveni prima țară din Europa din 1945 care va alege un președinte aparținând extremei drepte.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...