Austria: Consilierul pentru de-radicalizare al atentatorului de la Viena remarcase semnale psihologice îngrijorătoare

Austria: Consilierul pentru de-radicalizare al atentatorului de la Viena remarcase semnale psihologice îngrijorătoare

Tânărul care a ucis luni, la Viena, patru persoane şi a rănit mai mult de 20, înainte de a fi omorât de poliţişti, exprimase convingeri religioase tot mai extremiste înaintea atacului, potrivit consilierului său din programul de de-radicalizare pe care îl urma, transmite joi dpa.

Consilierul, care lucrează pentru organizaţia non-profit Derad, a raportat această evoluţie autorităţilor din justiţie, a indicat cofondatorul Derad Moussa Al-Hassan Diaw, pentru dpa.

Cu toate acestea, consilierul nu a remarcat semne cum că tânărul plănuia un atac sângeros, a adăugat Diaw, subliniind că aceşti oficiali nu pot fi consideraţi vinovaţi.

Atacatorul Kujtim Fejzulai a executat anul trecut o pedeapsă cu închisoare pentru tentativa de a se alătura Statului Islamic în Siria, dar a fost eliberat în decembrie cu condiţia de a colabora cu poliţiştii supraveghetori şi cu Derad.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a criticat eliberarea anticipată a lui Fejzulai, considerând-o o greşeală, în timp ce ministrul de interne Karl Nehammer a afirmat că acesta a indus în eroare Derad în privinţa de-radicalizării sale.

Diaw a respins această idee, afirmând că 'nu a existat o inducere în eroare, întrucât colegul nostru nu a constatat în niciun moment că bărbatul era de-radicalizat'.

Din contră, consilierul lui Fejzulai a remarcat la acesta că dezvolta îndoieli cu privire la propria credinţă, ceea ce este chiar mai grav decât a-i acuza pe alţii de pierderea ei, a spus Diaw.

'Această îndoială de sine conduce deseori la disperare', a comentat el, explicând că unele persoane care încearcă astfel de sentimente se îndreaptă spre rugăciuni, acţiuni violente sau gânduri despre propria moarte.

Ministrul Nehammer a recunoscut miercuri că s-au comis greşeli, după ce s-a aflat că Austria primise informaţii de la Slovacia în iulie că Fejzulai încercase să cumpere muniţii din această ţară. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fata lui Nuțu Cămătaru...

2 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

3 Ofițeri ai Marinei americane, filmați în timp ce făceau sex cu prostituate

4 „Sunt pregătită sa fiu Crăciuniță pentru tine” / Larisa Drăgulescu o dă în porno și pe Instagram?

5 Aroganță maximă / Fugarul Dragoș Săvulescu și-a comandat copil la o mamă-surogat