Austria dorește interzicerea în UE a oricărei campanii a Turciei pentru referendumul din 16 aprilie

Cancelarul austriac, Christian Kern, a estimat că Uniunea Europeană ar trebui să le interzică unor responsabili turci să facă o campanie în statele membre ale UE pentru referendumul din 16 aprilie din Turcia privind întărirea puterilor președintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează duminică AFP și DPA.

''Un demers comun al UE pentru a împiedica astfel de evenimente de campanie ar fi rezonabil'', a declarat Kern potrivit cotidianului german Die Welt, estimând că aceasta ar permite ''unor țări, precum Germania, unde aceste manifestații sunt interzise, să scape de presiunea Turciei''.

Oficiali guvernamentali turci și-au propus să facă o campanie în rândul rezidenților turci în mai multe țări ale UE, inclusiv Germania și Olanda, înainte de referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reforma constituțională, care îi va conferi puteri sporite președintelui Erdogan.

În relațiile dintre Ankara și Berlin au intervenit tensiuni după anularea, joi și vineri, în Germania, a trei mitinguri de sprijin pentru referendumul din Turcia. Ankara a reacționat violent, acuzând Germania, unde există cea mai numeroasă comunitate turcă din lume, circa trei milioane de persoane, că acționează pentru respingerea referendumului. Cancelarul german, Angela Merkel, a explicat însă că decizia de a autoriza sau nu astfel de mitinguri nu ține de competența statului federal, ci de autoritățile locale.

Cancelarul austriac a denunțat absența libertății presei în Turcia și plasarea în detenție a unor jurnaliști și cadre academice, inclusiv a jurnalistului germano-turc Deniz Yucel.

Christian Kern a estimat, de asemenea, că negocierile de aderare a Turciei la UE ar trebui abandonate, ca răspuns la ''încălcarea drepturilor omului și a drepturilor democratice elementare'' de către președintele turc.

''Nu putem continua să negociem pe tema aderării (la UE) cu o țară care se distanțează ani de zile de normele democratice și de principiile statului de drept'', a afirmat Kern. Austria se declarase deja în favoarea înghețării negocierilor de aderare cu Ankara.

În opinia cancelarului austriac, ''introducerea unui sistem prezidențial va slăbi statul de drept în Turcia, va reduce separația puterilor și va fi împotriva valorilor UE''.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Rareș Bogdan îi dă în vileag: Ciuma Roșie a simțit mirosul miliardelor de la UE, de aceea vrea dărâmarea Guver…

2 VIDEO După interviul ăsta, Toader ar trebui chemat la DNA! Despre cum l-au sechestrat Dragnea, Tăriceanu și Dă…

3 Document / Un studiu care aruncă în aer 3 luni de exagerări: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe c…

4 Record mondial / Acest primar PSD primește salariu, pensie, pensie specială de parlamentar și pensie specială de…

5 Mare dreptate are omul ăsta!

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut