Austria: Plafonul solicitanților de azil atins "până în vară" (ministru de interne)

Austria: Plafonul solicitanților de azil atins "până în vară" (ministru de interne)

Ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, a cărei țară a anunțat miercuri că vrea să limiteze la 37.500 numărul solicitanților de azil pe teritoriul său în 2016, a afirmat că acest prag va fi atins probabil "până în vară", relatează AFP. "Ne vom opri în acest an la 37.500 de cereri (de azil). Potrivit previziunilor, acest lucru se va întâmpla până în vară", a declarat Johanna Mikl-Leitner pentru ediția de duminică a cotidianului german Die Welt.

Austria examinează acum soluția următoare, "adică, dacă trebuie să mai acceptăm cereri peste plafon sau putem respinge direct la frontieră (solicitanții de azil) în țările vecine sigure", a adăugat ea.

"Trebuie să revenim la rădăcinile dreptului de azil. Ce trăim în prezent nu are nimic cu de-a face cu a căuta protecție, dar cu căutarea celei mai atractive țări din punct de vedere economic. Asta nu mai poate continua așa", a subliniat ministrul.

Guvernul de la Viena a anunțat miercuri că a decis să limiteze la cel mult 37.500 numărul cererilor de azil acceptate anul acesta, mai puțin de jumătate față de cele 90.000 de anul trecut, număr care în plus va scădea progresiv în anii următori.

'Nu putem primi toți solicitanții de azil', a declarat cancelarul social-democratul Werner Faymann, prezentând această valoare "indicativă" asupra căreia guvernul de coaliție la putere în Austria a ajuns la un acord, număr care se va reduce anual până în 2019.

Anunțul, unilateral, a fost puțin apreciat în Germania. Într-un interviu acordat săptămânalului Der Spiegel, ministrul de finanțe, Wolfgang Schauble, a afirmat că a avut nevoie "să ia puțin aer" când a aflat că această decizie nu a fost luată "în mod foarte coordonat".

Vineri, ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, a afirmat într-un interviu acordat cotidianului de mare tiraj Bild că țara sa a vrut să lanseze "un semnal de alarmă" la Bruxelles pentru ca Europa să se trezească, când a decis unilateral să plafoneze numărul de refugiați.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ar fi primul val al ofensivei”

2 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

3 Povestea „Regelui Cripto” care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, dar a ajuns să fie răpit, bătut și arestat

4 Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi adolescenți. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?