Austria: Rabin ameninţat cu un cuţit la Viena, în ziua în care s-a anunţat întărirea securităţii sinagogilor

Austria: Rabin ameninţat cu un cuţit la Viena, în ziua în care s-a anunţat întărirea securităţii sinagogilor

O femeie i-a smuls kippa unui rabin şi l-a ameninţat cu un cuţit, într-un aparent atac antisemit produs joi la Viena, relatează vineri dpa. Incidentul a fost prompt condamnat de cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Potrivit agenţiei austriece APA, care a citat Ministerul austriac de Interne, femeia a strigat sloganuri antievreieşti în timpul atacului.Ulterior, ea a fugit de la faţa locului.

Nimeni nu a fost rănit în incidentul survenit joi după-amiaza.

Canalul de ştiri OE24 a relatat că rabinul a declarat poliţiei că trecătorii s-au făcut că nu văd în loc să încerce să-l ajute.

"Este un atac asupra vieţii evreieşti din Viena", a scris pe Twitter ministrul de interne Karl Nehammer.

"Pe lângă întărirea protecţiei sinagogilor, care a fost deja ordonată, vor fi luate toate măsurile pentru a clarifica fără întârziere acest atac vizibil motivat de antisemitism. Nu există toleranţă faţă de antisemitism", a asigurat ministrul de interne.

Cancelarul Sebastian Kurz a reacţionat la rândul său la incident, pe care l-a condamnat "cu tărie" pe reţeaua socială.

"Condamn cu cea mai mare fermitate atacul antisemit asupra unui rabin produs astăzi la Viena. Trebuie să luptăm cu fermitate împotriva antisemitismului şi să facem tot ce ne stă în putere pentru a asigura că viaţa evreilor decurge în continuare în siguranţă în Austria. Pentru că o Europă fără evrei nu mai este Europa", a scris cancelarul austriac.

Atacul a avut loc chiar în ziua în care ministrul de interne anunţase că poliţia va întări securitatea bisericilor şi sinagogilor pentru a preveni atacuri similare celui în care un tânăr islamist a ucis patru persoane în centrul Vienei, în apropierea principalei sinagogi din oraş, la începutul lunii.

La 2 noiembrie, Kujtim Fejzulai, un tânăr de 20 de ani născut şi crescut la Viena, a împuşcat mortal patru trecători şi a rănit mai mult de 20 de persoane pe străzile din centrul capitalei, înainte de a fi ucis de poliţie. Agresorul, care avea dublă cetăţenie, austriacă şi nord-macedoneană, fusese eliberat condiţionat din detenţie în decembrie, după o condamnare pentru tentativă de a se alătura luptătorilor Statului Islamic în Siria.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”