Austria se opune în continuare aderării României la Schengen. Karner: Spațiul trebuie să devină mai bun, nu mai mare

Austria se opune în continuare aderării României la Schengen. Karner: Spațiul trebuie să devină mai bun, nu mai mare

Ministrul federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat în contextul Consiliului JAI din 4-5 decembrie că spațiul de liberă circulație european trebuie să devină mai bun și nu mai mare, precizând că nu vede progrese făcute în acest sens.

Ministrul nu și-a schimbat poziția privind extinderea Schengen FOTO Inquam Photos / Arhivă Adevărul

„Schengen trebuie să devină mai bun și nu mai mare. Nu văd încă prea multe progrese aici, așa că nu îmi pot imagina vreo schimbare acum”, a declarat Gerhard Karner, ministrul federal de Interne al Austriei, conform Euronews .

Potrivit ministrului austriac, numărul de controale la frontieră impuse de țările europene le- în ultimele luni este un motiv suficient de puternic pentru a opri extinderea în continuare a spațiului Schengen, care cuprinde în prezent 27 de țări, inclusiv 23 de state ale Uniunii Europene, și peste 423 de milioane de cetățeni.

Și Maria Malmer Stenergard , ministra pentru Migrație din Suedia, a declarat, înainte de Consiliul JAI de marți, că înainte de a extinde spațiul Schengen, mai întâi ar trebui reformat acesta, nu doar sistemul de migrație.

Vorbim despre o extindere a Spațiului Schengen, dar înainte trebuie reformat sistemul în sine. Europa trebuie să fie și ea pregătită. Este un sentiment al urgenței, dar toată lumea știe că este un moment crucial. Nu trebuie reformat doar sistemul de migrație, ci și sistemul Schengen, trebuie să preluăm controlul asupra migrației, cu granițe solide, astfel încât să putem face distincția dintre cei care fug de război și persecuție și care au nevoie de ajutor în UE și cei care nu fug de război și persecuție și nu au dreptul să intre în UE. În plus, avem nevoie de o mai mare solidaritate între statele UE", a spus Maria Stenergard, ministra suedeză pentru Migrație.

Ministrul de Interne din România, Cătălin Prediu, s-a declarat însă optimist privind evoluțua dosarului Schengen.

Reuniunea miniștrilor de Interne are loc, marți, cu ocazia Consiliului JAI. Deși pe ordinea de zi provizorie, din 17 noiembrie, figura și un posibil vot privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, punctul a fost eliminat, explicația fiind faptul că se așteaptă decizia Olandei în cazul Bulgariei, al cărei dosar este legat de cel al României. Ministrul Cătălin Predoiu a afirmat că astfel este timp pentru ca parlamentul și guvernul Olandei să ia o decizie privind acceptarea aderării Bulgariei

Una dintre variante presupune un Consiliu UE extraordinar care să aibă pe ordinea de zi inclusiv acest subiect.

În cazul schimbării opiniei Olandei privind aderarea Bulgariei, Austria ar urma să rămână unicul opozant al aderării României la Schengen, context în care șeful guvernului român, Marcel Ciolacu a anunțat atacarea la CJUE a unui nou veto dat de Austria.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene