„Autonomia strategică” propusă de Macron. Polonia critică dur inițiativa: „Unii lideri occidentali visează”

„Autonomia strategică” propusă de Macron. Polonia critică dur inițiativa: „Unii lideri occidentali visează”

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a reiterat marți ideea președintelui Emmanuel Macron despre distanțarea Europei de Statele Unite pledând ca Uniunea Europeană să aibă o „gândire strategică” proprie. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat această inițiativă a Parisului.

Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

În timp ce Le Maire spune că UE trebuie să devină independentă de Statele Unite şi să îşi dezvolte propria „gândire strategică”, Morawiecki afirmă că alianţa cu americanii este „fundamentul absolut” al securităţii europene, relatează AFP, potrivit Agerpres .

Părerile divergente ale celor doi oficiali au fost formulate după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat săptămâna trecută, în cursul unei vizite la Beijing, că Europa are nevoie de o „autonomie strategică”.

UE nu trebuie să se alinieze nici cu Statele Unite, nici cu China în problema Taiwanului, ci să formeze un „al treilea pol”, susține liderul de la Elysee.

Nici bine nu s-a întors din China că Macron s-a deplasat pentru o vizită de două zile în Olanda, unde se aşteaptă să îşi prezinte „viziunea” asupra suveranităţii şi securităţii europene din punct de vedere economic şi industrial.

„Suntem evident aliaţi ai Statelor Unite, avem în comun aceleaşi valori, avem în comun multe interese economice, însă dacă suntem aliaţii Statelor Unite, nu înseamnă că trebuie să fim împotriva Chinei”, susține Le Maire.

Ministrul francez a insistat că „nu trebuie să fim atraşi în această rivalitate între Statele Unite şi China”. „Dorim să construim independenţa europeană, să întărim Europa”, a insistat el.

Atât Franţa, cât şi Uniunea Europeană optează pentru „calea dialogului”, a adăugat Le Maire, întrebându-se retoric dacă aceasta nu este „preferabilă unei logici a confruntării şi accelerării oricărui conflict”.

Morawiecki, aflat începând de marţi într-o vizită de trei zile în Statele Unite, a promis că alianţa cu Washingtonul va fi „prima prioritate” a Poloniei în primul semestru din 2025, când va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

„Alianţa cu Statele Unite este fundamentul absolut al securităţii noastre, care se bazează pe doi piloni - cooperarea economică şi cea în domeniul apărării”, a spus premierul polonez înainte de plecarea spre Washington, unde se va întâlni cu vicepreşedinta Kamala Harris.

„Unii lideri occidentali visează la o cooperare cu toată lumea, cu Rusia şi cu unele puteri din Extremul Orient”, a conchis Mateusz Morawiecki.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro