Autorii atentatelor de la Ankara au fost identificați cu ajutorul mostrelor ADN

Autorii atentatelor de la Ankara au fost identificați cu ajutorul mostrelor ADN

Autorii dublului atentat sinucigaș comis sâmbătă la Ankara au fost identificați cu ajutorul mostrelor ADN, scrie miercuri cotidianul turc Hurriyet, menționând că cei doi teroriști sunt membri ai unei rețele jihadiste, relatează agenția EFE. Unul dintre ei este Yunus Emre Alagoz, liderul unei rețele de sprijin a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în sud-estul Turciei, iar al doilea este Omer Deniz Dundar, membru al aceleiași rețele.

Poliția a identificat de asemenea vehiculele folosite de aceștia în călătoria de la Gaziantep (oraș situat în apropierea graniței cu Siria) la Ankara.

Autoritățile au arestat o a treia persoană considerată complicele celor doi, dar a cărei identitate nu a fost dezvăluită, fiind prezentată doar cu inițialele Y.S.

La rândul său, cotidianul Milliyet a relatat că Yunus Emre Alagoz a fost filmat de camerele de supraveghere, menționând de asemenea că acesta era fratele mai mare al lui Abdurrahman Alagoz, un jihadist care a comis un alt atac sinucigaș pe 20 iulie în localitatea Suruc, în timpul unei adunări a stângii prokurde, soldat cu 34 de morți.

Dispozitivul exploziv folosit în acel atentat este identic cu cel utilizat în atentatele de sâmbătă. A fost utilizat același exploziv, TNT, în aceeași cantitate, iar bombele artizanale a fost prevăzute și cu bile metalice, pentru a se amplifica efectul mortal.

Surse din cadrul guvernului turc au declarat agenției EFE în luna iulie că expertiza bombei folosite la Suruc a permis determinarea faptului că autorul atacului a fost antrenat de gruparea Statul Islamic.

Yunus Emre Alagoz a călătorit în Siria și Arabia Saudită înainte de a deschide în aprilie 2013 un 'local islamic' în provincia Adiyaman, în sud-estul Turciei, unde recruta și îndoctrina în folosul SI tineri din zonă. Poliția a închis localul după ce a primit denunțuri din partea familiilor, care și-au dat seama cum copiii lor au fost radicalizați în acest mediu.

În prezent, poliția compară mostrele de ADN ale familiei Alagoz cu cele din resturile umane ale victimelor atentatelor de la Ankara. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 VIDEO „Bătrânul” lansator APR-40 din România, surpriza de pe frontul din Ucraina

3 Un scandal sexual care ia amploare / După jurnalistă, alte două femei îl acuză pe Răzvan Băltăreţu că nu le-a respectat consimțământul

4 Rusia trece la următorul nivel? / „Ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiune” / Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland

5 Foarte interesante amănunte...