Autoritățile belgiene caută "mai mulți suspecți de terorism", temându-se de un nou atentat după operațiunea de miercuri

Autoritățile belgiene se află în căutarea 'mai multor suspecți de terorism', temându-se de un nou atentat după operațiunea antiteroristă întreprinsă miercuri la Bruxelles și în nordul Franței, în urma căreia au fost arestate cinci persoane și descoperită o importantă ascunzătoare de arme în Anderlecht, a indicat joi Parchetul federal, potrivit AFP.

'Căutăm încă mai mulți suspecți de terorism (...) Ne temem că se simt încolțiți după percheziții. Ne temem, în consecință, de aceeași reacție ca la 22 martie' 2016, când atentatori kamikaze au comis un dublu atac la Bruxelles, soldat cu 32 de morți, după ce poliția le descoperise una din ascunzători, a declarat purtătorul de cuvânt Eric Van der Sypt, la televiziunea flamandă VTM.

Doi frați 'radicalizați', suspectați de plănuirea unui atentat cu ajutorul unui important arsenal, printre care puști Kalașnikov și detonatoare, au fost inculpați miercuri seară la Bruxelles pentru 'participare la un grup terorist', conform unei surse apropiate anchetei.

Cei doi frați — Akim Saouti, de 40 de ani, și Khalid Saouti, de 37 de ani — fuseseră arestați în noaptea de marți spre miercuri în comuna bruxelleză Anderlecht, un al cincilea suspect fiind reținut în apropiere de Lille, în nordul Franței.

Acesta din urmă este bănuit de plănuirea unei 'acțiuni violente', a indicat o sursă apropiată dosarului, dar, conform legii franceze, poate fi menținut în arest preventiv cel mult 96 de ore.

Într-un garaj din Anderlecht, poliția belgiană a găsit 'trei puști Kalașnikov, 15 încărcătoare de Kalașnikov, o pușcă cu pompă, trei pistoale și muniții, radiouri, două veste antiglonț și patru detonatoare', dar și un girofar și uniforme de polițist, de agent de securitate, de membru al echipelor de intervenție, a precizat Parchetul federal într-un comunicat.

Cei doi frați Saouti au fost inculpați pentru 'participare la activitățile unui grup terorist' și plasați în arest preventiv. Ceilalți doi suspecți reținuți la Bruxelles au fost puși în libertate.

Familia Saouti este cunoscută serviciilor judiciare și antiteroriste belgiene. Said Saouti, fost șef al grupului de motocicliști 'Kamikaze Riders', a fost condamnat anul trecut pentru 'apartenență la un grup terorist', recrutare de candidați la jihad și apologie făcută Statului Islamic pe rețelele de socializare. În momentul arestării sale, la sfârșitul lui 2015, autoritățile au declarat că îl suspectau de pregătirea unor atentate împotriva 'mai multor locuri emblematice' din capitala belgiană.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ani la rând au scos 9.500 de euro zilnic cash din bancă / Ajunseseră să dicteze ziarelor ce să scrie

2 Leacul coronavirusului crește și în România: Una din cele mai cunoscute plante ar putea vindeca COVID-19

3 Leana, cu „scoica” fleașcă după anunțul PMP că strânge semnături pentru candidatura lui Băsescu la Primăria Ca…

4 „Am tăcut destul. Voi spune lucruri care vor deranja” / Rareș Bogdan amenință cu dezvăluiri despre dosarul 10 au…

5 Sentinţă istorică în dosarul retrocedării a 10.000 de hectare din Retezat către două austriece, după 11 ani de…