Autorităţile din Belarus cer Statelor Unite ale Americii să-şi reducă prezenţa diplomatică

Autorităţile din Belarus cer Statelor Unite ale Americii să-şi reducă prezenţa diplomatică

Autorităţile din Belarus au cerut miercuri Statelor Unite ale Americii să-şi reducă prezenţa diplomatică, drept răspuns la noile sancţiuni impuse de Washington împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP.

"Am propus părţii americane să reducă la cinci persoane personalul ambasadei sale de la Minsk, până pe 1 septembrie", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului belarus de Externe, Anatoli Glaz, într-un comunicat în care a denunţat totodată acţiunile "făţiş ostile" ale SUA.

"Când Washingtonul reduce cooperarea în toate domeniile şi încearcă să ne înăbuşe economic ţara, obiectiv vorbind nu vedem ce sens ar avea prezenţa în Belarus a unui personal atât de numeros al misiunii americane", a adăugat el.

La un an după alegerile prezidenţiale contestate din Belarus şi reprimarea mişcării de protest istorice ce a urmat, Washingtonul a înăsprit şi mai mult, luni, sancţiunile americane introduse iniţial în 2006, extinzându-le în special în anumite sectoare-cheie ale economiei belaruse. În afară de o listă lungă de responsabili oficiali, aceste măsuri vizează societăţi, entităţi şi oameni de afaceri care funcţionează ca "portofele" ale regimului, potrivit explicaţiilor Trezoreriei americane.

Conform aceleiaşi surse, Belarus şi-a revocat şi acordul în favoarea nominalizării ca ambasadoare a SUA la Minsk a Juliei Fischer, care oricum încă nu şi-a ocupat postul, deşi nominalizarea a fost făcută la începutul anului.

Minskul nu a precizat câţi colaboratori are în prezent ambasada SUA. Ambasadorul SUA la Minsk a fost rechemat la Washington în 2008, la solicitarea autorităţilor belaruse, după ce SUA au înăsprit sancţiunile împotriva lui Lukaşenko. Acesta, care se află la putere din 1994, a dezminţit luni într-o amplă conferinţă de presă televizată că în ţara sa ar avea loc o represiune şi i-a acuzat pe detractorii săi că au încercat să pună la cale o lovitură de stat. Potrivit lui Lukaşenko, SUA şi Europa încearcă să-l înlăture de la putere cu scopul de a-l viza apoi pe aliatul său rus. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale