Autorităţile franceze au ordonat sacrificarea a 2,5 milioane de păsări din cauza grupei aviare

Autorităţile franceze au ordonat sacrificarea a 2,5 milioane de păsări din cauza grupei aviare

Ministerul francez al Agriculturii a anunţat joi că un număr total de 2,5 milioane de păsări trebuie sacrificate, în condiţiile în care zona de sud-vest a ţării se confruntă cu mai multe focare de gripă aviară, transmite Reuters.

Aproximativ 1,2 milioane de păsări au fost deja sacrificate, a informat Ministerul francez al Agriculturii, adăugând că alte 1,3 milioane de păsări trebuie sacrificate ca măsură preventivă pentru a evita răspândirea virusului.

Este pentru al doilea an la rând când crescătorii de păsări din Franţa sunt nevoiţi să recurgă la o sacrificare în masă a efectivelor lor. Zona de sud-vest a Franţei, faimoasă pentru industria sa de foie-gras, s-a mai confruntat cu focare de gripă aviară care au impus sacrificarea a aproximativ 3,5 milioane de păsări, în principal raţe, în perioada cuprinsă între toamna anului 2020 şi primăvara lui 2021.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /