Autorul atacului armat de la Chișinău, căutat în Tadjikistan pentru răpirea unui bancher

Autorul atacului armat de la Chișinău, căutat în Tadjikistan pentru răpirea unui bancher

Autorului atacului armat de vineri seara de pe Aeroportul Chișinău soldat cu doi morți, un cetățean al Tadjikistanului a răpit săptămâna trecută un bancher în țara sa, iar din Republica Moldova planifica să ajungă într-o țară europeană unde să se ascundă, scrie presa rusă.

Suspectul atacului armat intenționa să ajungă într-o țară UE. FOTO: Arhivă

Presa rusă scrie că bărbatul din Tadjikistan, cu vârsta de 43 de ani, a răpit în data de 23 iunie un vicepreședinte al unei bănci în țara sa, iar autoritățile l-au acuzat de răpire. Jurnaliștii afirmă că Parchetul de acolo a dezvăluit identitatea acestuia.

,,Potrivit departamentului, Rustam Ashurov, născut în 1980, ca parte a unui grup infracțional, la 23 iunie anul acesta, l-a răpit pe primul vicepreședinte al Orienbank, Shukhrat Ismatulloev. Identitatea suspectului a fost dezvăluită în timpul anchetei. După săvârșirea acestei infracțiuni, Ashurov a fugit în Republica Moldova prin Turcia cu scopul de a se ascunde în continuare în țările Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al instituției.

În stare gravă pe patul de spital

Acesta a fost rănit în timpul reținerii sale, iar acum se află în stare gravă într-o instituție medicală din Chișinău, fiind inconștient, potrivit șefului interimar al Procuraturii Generale din Republica Moldova, Ion Munteanu.

,,Suspectul este reținut pentru 72 de ore, iar acum examinăm posibilitatea arestării sale”, a declarat pentru ,,Adevărul” Ion Munteanu.

Procurorul General interimar a mai afirmat că ,,avem informații că ar fi implicat în această infracțiune în Tadjikistan, însă potrivit informațiilor din Republicii Moldova nu figura ca o persoană anunțată în căutare”.

Riscă detenție pe viață

Individul este cercetat penal și riscă să-și petreacă restul vieții după gratii.

Incidentul armat a avut loc în seara zilei de 30 iunie pe Aeroportul Internațional Chişinău unde cetăţeanului străin nu i-a fost permisă intrarea în Republica Moldova, așa că acesta a luat arma unui polițist de frontieră, a deschis focul, ucigând două persoane și rănind-o pe alta.

Un polițist de frontieră și un bărbat care asigura securitatea pe teritoriul aerogării au murit, iar un pasager a fost rănit.

În cele din urmă, atacatorul a fost capturat, iar activitatea comercială și regimul zborurilor au fost întrerupte ore-n șir.

Alertă de securitate pe teritoriul țării

Premierul, Dorin Recean, a anunțat alertă de securitate pe întreg teritoriul statului.

„Este important acum să consolidăm și mai mult securitatea inclusiv la Aeroport. Instituțiile statului s-au mobilizat și au crescut nivelul de alertă și vom urmări în următoarele zile dinamica”, a spus șeful Cabinetului de miniștri.

Iar președinta Republicii Moldova, Maia Sandu , a transmis condoleanțe rudelor victimelor.

„A avut loc un incident grav în care un cetățean străin, ce a primit refuz de intrare în țară de la autoritățile Republicii Moldova, a împușcat mortal două persoane - un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară. Transmitem sincere condoleanțe familiilor și rudelor îndoliate - pierderea celor dragi este o durere nemărginită pentru familii. Este o zi tristă pentru noi toți.Instituțiile statului sunt în alertă sporită, poliția și organele de forța sunt mobilizate pe tot teritoriul Republicii Moldova”, a scris lidera de la Chișinău pe Facebook.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat