Autorul raportului împotriva premierului canadian Trudeau, împiedicat să vorbească în Parlament

Autorul raportului împotriva premierului canadian Trudeau, împiedicat să vorbească în Parlament

Partidul Liberal al premierului canadian Justin Trudeau a refuzat miercuri mărturia Comisarului pentru etică în Camera Comunelor, la o săptămână după publicarea raportului său în care şeful executivului de la Ottawa este acuzat că a încălcat lega privind conflictele de interese, informează AFP.

O comisie parlamentară pentru informaţie şi etică s-a întrunit miercuri într-o reuniune de urgenţă la cererea opoziţiei conservatoare, care voia să-l audieze pe Comisarului pentru etică, înalt funcţionar independent care ţine de Parlament.

În raportul său incriminator publicat săptămâna trecută, Mario Dion l-a acuzat pe premier şi pe anturajul său că a făcut în mod nejustificat presiune asupra fostului ministru al justiţiei, Jody Wilson-Raybould, pentru ca aceasta să intervină în favoarea unei societăţi din Quebec, SNC-Lavalin, pentru a evita un proces pentru corupţie.

Scandalizată, opoziţia condusă de liderul conservatorilor Andrew Scheer a cerut ca Dion să poată veni să vorbească în faţa deputaţilor. Miercuri, Comisia pentru informaţie şi etică, unde liberalii sunt majoritari, a votat împotriva unei asemenea depoziţii.

Raportul a avut efectul unei bombe, cu două luni înainte de alegerile legislative. Însă, un sondaj al Ipsos-Reid dat publicităţii miercuri arată că cele două partide principale continuă să se afle aproape pe picior de egalitate: liberalii sunt creditaţi cu 33% în intenţiile de vot, în timp ce conservatorii - cu 35%.

Scheer, care vizează să-i succeadă lui Trudeau în urma alegerilor legislative din octombrie, a scris luni Jandarmeriei Regale din Canada (GRC, poliţia federală) pentru a-i sugera să ancheteze asupra unei posibile "obstrucţionări a justiţiei" de către premier.

Trudeau a declarat că îşi "asumă erorile", dar a refuzat să-şi ceară scuze, apreciind că a acţionat "pentru a proteja locurile de muncă ale canadienilor".

SNC-Lavalin, care numără circa 9.000 de salariaţi în Canada, a fost acuzată în 2015 că a plătit 47 de milioane de dolari canadieni (31 milioane de euro) mită, între 2001 şi 2011, pentru a obţine contracte în Libia în timpul regimului lui Muammar al-Gaddafi. La sfârşitul lui mai, un judecător canadian a decis că există suficiente elemente incriminatorii pentru a cita compania să compară în faţa justiţiei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

4 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…

5 Mulțumită, Firea anunță că 3,3 milioane lei dați de UE pentru batrânii din cămine sunt gestionați de Iftene, u…