Auzi, Smiley e de vină!?!!/Secretar de stat PNL din Ministerul de Finanțe, asociat într-o firmă cu un om de afaceri care a beneficiat de una dintre marile evaluări trucate de la ANRP și este dat în judecată pentru a restitui banii

Auzi, Smiley e de vină!?!!/Secretar de stat PNL din Ministerul de Finanțe, asociat într-o firmă cu un om de afaceri care a beneficiat de una dintre marile evaluări trucate de la ANRP și este dat în judecată pentru a restitui banii

Unul dintre marii beneficiari ai controversatelor despăgubiri de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) face afaceri cu secretarul de stat pentru politică fiscală din Ministerul de Finanțe. Gheorghe Adrian Manole (43 de ani) și Alin Chițu (39 de ani) sunt asociați într-o societate din domeniul imobiliar înființată în noiembrie 2020.

În 2008, Manole și doi parteneri de afaceri au primit de la ANRP 375 de milioane de lei, iar, în 2019, o parte dintre cei care au aprobat plata au ajuns la pușcărie. În prezent, ANRP cere judecătorilor să anuleze actele de despăgubire, iar Manole să returneze suma încasată.

În societatea Urban Financial District SRL București, legătura dintre Manole și Chițu nu este directă, ci după sistemul ”firmă în firmă”:

  • La Urban Financial District, asociați sunt NSD Kit SRL, Tiberiu Andrei Maria (cântărețul Smiley) și Urban Zoom Project SRL. Administrator este Alin Chițu, iar unic asociat la NSD Kit este soția acestuia;
  • La Urban Zoom Project, părțile sociale sunt împărțite între Luciana Maria Manole și Urban Biz District SRL. Femeia este soția lui Gheorghe Adrian Manole;
  • La Urban Biz District, asociați în cote egale sunt soții Manole și mama bărbatului.

Obiectul de activitate al firmei Urban Financial District SRL este dezvoltarea (promovarea imobiliară), iar sediul se află într-un imobil deținut de Chițu în Sectorul 1.

”Firma a fost înființată înainte ca domnul Chițu să ocupe această poziție și nu a avut nici o activitate pentru că planurile legate de această idee nu s-au mai concretizat. Sunt sigur că pe domnul Chițu îl reprezintă în această calitate oficială doar calitățile și experiențele sale profesionale care sunt incontestabile”, a declarat Manole pentru G4Media.ro.

Numele lui Gheorghe Adrian Manole a apărut frecvent în presă în contextul unor anchete ale DNA legate de despăgubiri ilegale aprobate în urmă cu 13 ani de ANRP. Mai mulți demnitari din instituție și evaluatori au fost trimiși în judecată pentru că au aprobat despăgubirea unor personaje controversate cu sume uriașe, de ordinul sutelor de milioane de lei, în contul unor imobile care nu mai puteau fi retrocedate.

În unele cazuri, aceștia au dat mită pentru ca evaluările să fie umflate, statul român fiind păgubit substanțial. Deseori, acești beneficiari erau cumpărători de drepturi succesorale, adică au cumpărat de la adevărații proprietari toate drepturile de a face demersurile și a încasa banii.

Anchetatorii au demonstrat că adevărații proprietari nu reușeau să își încaseze despăgubirile de la ANRP, unde dosarele le erau blocate la nesfârșit, și își vindeau drepturile pe sume mici acestor ”samsari” cu influență în lumea politică.

Unul dintre dosarele DNA a pornit de la o despăgubire de 375 de milioane de lei pentru un teren de 20,5 hectare din Sectorul 3, ulterior convertită în acțiuni la Fondul Proprietatea, beneficiari fiind Valentin Vișoiu (71% din sumă), Florin Șerban Barbu (17%) și Gheorghe Adrian Manole (12%).

În acest dosar au fost trimise în judecată 12 persoane: opt membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, un angajat al instituției și trei evaluatori. Vișoiu și Manole au recunoscut că l-au mituit cu 6,2 milioane de lei pe Theodor Cătălin Nicolescu, unul dintre cei opt membri ai Comisiei Centrale, în schimb acesta urmând să asigure soluționarea favorabilă și cu celeritate a dosarului de despăgubire.

DNA a stabilit că Nicolescu a fost cel care i-a oferit lui Vișoiu oportunitatea de a intra în acest tip de afacere, intermediar fiind Manole. Cel din urmă și Nicolescu erau asociați într-o firmă și ambii erau din Pitești. Datele din dosarul DNA arată că drepturile succesorale l-au costat pe Vișoiu 2,7 milioane de euro, că ANRP ar fi trebuit, în mod real, să achite circa 44 de milioane de euro, dar a plătit celor trei 104 milioane de euro (375 de milioane de lei).

De precizat că Vișoiu a recunoscut că a dat o șpagă de 10.000 de euro și lui Florin Alexandru Hanu, unul dintre evaluatori, deoarece ”era interesat în obținerea unui raport de evaluare generos sub aspectul sumei estimate”, după cum au constatat judecătorii de la Curtea de Apel București. Vișoiu și Manole au scăpat de acuzația de dare de mită deoarece l-au denunțat pe Nicolescu înainte ca DNA să aibă vreo anchetă în acest sens. Conform legii, în această situație, denunțătorii nu sunt puși sub acuzare.

În dosarul DNA, au fost condamnați, prin sentință definitivă, doar Nicolescu și Hanu. Ulterior, ANRP a intentat un proces pentru a obține anularea actului de evaluare și rambursarea celor 375 de milioane de lei de către cei trei beneficiari, precum și de către Nicolescu și Hanu. Următorul termen este programat pe 23 aprilie 2021.

Chițu a afirmat că nu știa de implicarea lui Manole în dosarul de la ANRP: ”Nu am făcut o evaluare de acest gen. Smiley mi l-a prezentat pentru această afacere, dar ne cunoșteam și din trecut, într-un context de prieteni.”

”Nu știu ce să vă spun”, a spus Chițu legat de o eventuală vulnerabilitate a imaginii sale în contextul asocierii cu Manole. În privința societății Urban Financial District SRL, actualul secretar de stat a afirmat că asociații intenționau cumpărarea unor apartamente care se vindeau ”în bloc”, dar, în final, planul nu s-a concretizat.

Alin Chițu a fost numit, la jumătatea lunii ianuarie, secretar de stat PNL responsabil pentru politică fiscală în Ministerul de Finanțe. O lună mai târziu, a fost reconfirmat în funcție de PNL, prin vot politic. Anterior, Chițu a activat în mediul privat, în calitate de consultant fiscal, fiind angajat la KPMG, Deloitte și casa de avocatură Ţucă Zbârcea & Asociaţii.

În ultimii 7-8 ani, a fost numit în conducerile mai multor firme de stat. În calitate de membru al Consiliului de Administrație la o astfel de societate (Active Conexe SA), el și doi colegi au ajuns în atenția anchetatorilor. ”Am dat o declarație la DNA, iar apoi am primit o hârtie că dosarul a fost închis. Atât știu. Era vorba de un împrumut acordat altei firme de stat care a intrat în faliment, dar creditorul s-a înscris la masa credală și banii vor fi recuperați”, a spus Chițu.

Pe de altă parte, anul trecut, în aceeași speță, Judecătoria Sectorului 1 a trimis dosarul înapoi la Parchet pentru completarea urmăririi penale, pe lista intimaților (pârâților) fiind și Chițu.

El a declarat pentru G4Media că nu știe nimic despre acest nou dosar, deși în sentință se menționează că a cerut ca petentele Curtea de Conturi și Active Conexe să îi achite plata cheltuielilor judiciare.

Foto: Gheorghe Manole (stânga) și Alin Chițu. Sursa: Colaj G4Media.ro

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Acuzată că face gărzi „la negru”, directoarea medicală de la Socola a demisionat prin e-mail din vacanța din R…

2 Cursă entuziasmantă la JO 2020! Ancuța Bodnar și Simona Radiș și-au spulberat adversarele în calificări și sun…

3 Ceva mai penibil nu există...

4 Așa o fi?

5 Șeful unui clan mafiot din Austria și-a tocat dușmanii, i-a făcut mici și i-a mâncat cu muștar și ceapă