Avansul Ucrainei în apropiere de Bahmut scoate la iveală neînțelegeri în rândul în forțelor ruse

Avansul Ucrainei în apropiere de Bahmut scoate la iveală neînțelegeri în rândul în forțelor ruse

Armata ucraineană avansează în atacurile din apropierea orașului Bahmut din estul țării, au declarat vineri comandanții ucraineni.

Război în Ucraina

Bloggerii pro-război ai Rusiei s-au grăbit să afirme că a început contraofensiva mult așteptată a Ucrainei, dar oficialii ucraineni au minimalizat progresele și le-au descris în termeni mai locali, scrie New York Times, citat de news.yahoo.com.

Soldații ucraineni au străpuns liniile rusești la sud de Bahmut, au spus ei, iar apoi au exploatat această breșă, atacând forțele rusești din apropierea orașului și amenințând flancurile rusești la nord și la sud.

O înregistrare video care pare să fi fost postată prima dată de canalul de știri ucrainean Channel 24, care a declarat că a fost furnizată de Brigada 77 aeromobilă ucraineană, a arătat părți din nordul Bahmut în flăcări vineri seara.

Bakhmut a fost în epicentrul războiului din estul Ucrainei timp de luni de zile: un oraș în mare parte ruinat, unde se crede că au murit zeci de mii de soldați, și singurul loc pe sute de kilometri de pe front unde Rusia a fost în mod constant în atac. Acest lucru s-a schimbat în această săptămână, când Ucraina a pus forțele rusești în defensivă.

Videoclipuri publicate vineri de Brigada a 3-a de asalt separat a Ucrainei au arătat soldați care se îngrămădeau din transportoare blindate de personal și atacau un tranșeu rusesc. "Înainte, înainte, înainte!", strigă un soldat în înregistrarea video, filmată cu o cameră de pe cască.

"Faza defensivă a bătăliei pentru Bakhmut se încheie", a declarat Andriy Biletsky, care are comanda supremă a brigăzii, printre alte unități din armata ucraineană. Acum, a spus el, Ucraina va intensifica presiunea asupra rușilor dinspre nord și sud.

"Am avansat un pic mai mult pe flancul nostru", a declarat un operator de drone din cadrul Grupului tactic Adam, care a cerut să fie identificat doar prin porecla sa, Sem. Într-un interviu acordat vineri, el a descris o bătălie de tip balans peste noapte la sud de Bakhmut, în care soldații ruși au încercat să recucerească o poziție, dar au fost respinși de un bombardament de artilerie ucrainean.

Artileria ucraineană în Bahmut

Artileria ucraineană în Bahmut

Un alt soldat ucrainean, care și-a dat indicativul de apel Bandit, a declarat că focurile de artilerie și de rachete care răsunau în jurul dealurilor de lângă Bakhmut erau "tot focul nostru care se îndrepta spre partea rusă".

"Încă învățăm inamicul și vrem să vedem ce face el în această situație", a spus el, adăugând că soldații ucraineni testau pozițiile rusești și "curățau o centură de pădure după alta".

O retragere din Bahmut, un oraș lipsit de importanță strategică, dar care a devenit un loc simbolic, ar reprezenta un eșec jenant pentru armata rusă. Rusia nu a mai capturat un oraș ucrainean din iulie și a continuat să avanseze în Bahmut în ciuda pierderilor în creștere.

A fost dificil de evaluat dacă avansurile Ucrainei vor fi susținute. La un moment dat, forțele rusești au alungat trupele ucrainene din tot orașul, cu excepția câtorva blocuri.

Dacă Rusia nu consolidează pozițiile de flancare din jurul Bahmut, riscă un eșec umilitor din punct de vedere politic. Dar dacă redirecționează forțele de rezervă spre oraș, ar putea slăbi apărarea în sud, unde mulți analiști se așteaptă ca Ucraina să lovească spre Marea Azov în încercarea de a tăia o rută de aprovizionare către Crimeea ocupată.

Oficialii ucraineni nu au prezentat atacurile ca fiind începutul unei contraofensive anticipate pe scară largă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat BBC săptămâna aceasta, a declarat că Ucraina dorește să ajungă mai multe arme și muniții înainte de a începe ofensiva.

Miza ofensivei ucrainene se extinde la eforturile țării de a obține mai mult ajutor: Un progres militar ar putea convinge oficialii occidentali să trimită și mai mult material, în timp ce un eșec sau un impas i-ar putea determina să reducă sprijinul sau să încurajeze negocierile. Miniștrii europeni de externe l-au îndemnat pe diplomatul de top al Chinei în această săptămână să determine Beijingul să facă mai mult pentru a rezolva războiul, iar China, care s-a prezentat ca un potențial mediator, oferind în același timp Rusiei ajutor diplomatic și economic, a anunțat că un emisar va vizita Ucraina și Rusia săptămâna viitoare.

Astfel, liderii ucraineni, foarte conștienți de dependența lor de sprijinul occidental , s-au străduit să facă distincția între atacurile recente și ofensiva mai amplă. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Syrsky, a descris săptămâna aceasta acțiunile Ucrainei ca fiind în mare parte defensive, dar a declarat că soldații au fost capabili să "efectueze contraatacuri eficiente".

Soldați ucraineni în Bahmut

Soldați ucraineni în Bahmut

"În unele zone ale frontului, inamicul nu a putut rezista atacului apărătorilor ucraineni și s-a retras la o distanță de până la doi kilometri", a spus el într-o declarație.

Bloggerii militari ruși au reacționat cu alarmă la câștigurile Ucrainei în apropiere de Bahmut. Aceltia, care adesea relatează de pe front și au legături cu diverși comandanți sau cu grupul de mercenari Wagner, sunt vehement pro-război și pot fi influenți în Rusia, îndemnând Moscova să aloce mai multe resurse pentru luptă.

"Wagner a dat mult sânge și sudoare pentru acest teritoriu, unii și-au dat viața", a scris Aleksandr Iaremciuk, un corespondent militar rus aliniat cu Wagner, ai cărui luptători au condus lupta de aproape un an pentru Bakhmut. "Îmi este greu să cred că alte unități își abandonează atât de ușor pozițiile".

Revolta a atras o recunoaștere rară din partea Ministerului rus al Apărării, care vineri a declarat că forțele sale s-au retras într-o zonă din jurul Bahmut.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a părut să susțină evaluarea bloggerilor. Joi, el a postat o scrisoare deschisă adresată ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, cu privire la pierderile de pe pozițiile de flancuri, spunând că "inamicul a efectuat mai multe contraatacuri reușite".

Avalanșa de postări, videoclipuri și declarații a expus, de asemenea, tensiunile și diviziunile dintre forțele disparate ale Rusiei în Ucraina. Prigojin, de mult timp un critic agresiv al lui Shoigu și al altor oficiali de top din domeniul apărării, a emis săptămâna aceasta o serie de mesaje audio și video încărcate de înjurături, inclusiv cu comentarii pe care unii observatori le-au interpretat ca fiind prima sa critică directă la adresa președintelui rus Vladimir Putin.

Fisuri au apărut și în altă parte, deoarece omul forte cecen Ramzan Kadîrov, ale cărui forțe paramilitare au luptat alături de Wagner în Ucraina, l-a criticat pe Prigojin, aliatul său de lungă durată, într-o declarație video.

Unii proeminenți bloggeri ruși pro-război au avertizat că animozitatea a început să afecteze performanța pe câmpul de luptă într-un moment crucial.

"Nu există un singur comandament care să fie respectat fără excepție", a scris o bloggeriță, Anastasia Kashevarova. "Avem o masă de oameni pe front și nimeni nu poate ajunge la un acord cu ceilalți".

"Inamicul", a adăugat ea, "se folosește de acest lucru".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…