Avântul "populismelor" riscă să încurajeze corupția în lume (Transparency International)

Avântul "populismelor" riscă să încurajeze corupția în lume (Transparency International)

ONG anticorupție Transparency International (TI) a denunțat miercuri dezvoltarea unui cerc vicios în care avântul populismelor și corupția se alimentează reciproc, adresând un avertisment în acest sens președintelui Donald Trump, potrivit AFP.

Sursa foto: facebook.com/TransparencyInternational

Anul "2016 a arătat că corupția sistemică mondială și inegalitățile sociale se susțin reciproc, ducând la dezamăgire populară" și "furnizând un teren fertil creșterii populismelor", indică într-un comunicat ONG cu sediul la Berlin, care își publică noul indice al "percepției corupției" în lume.

Dar "populismul este remediul negativ", continuă textul. "Țările care își instalează conducători autocrați populiști coboară în realitate în clasamentul" stabilit de TI, a declarat pentru AFP Finn Heinrich, director de cercetări la Transparency.

ONG indică din acest punct de vedere Turcia președintelui Recep Tayyip Erdogan, care a trecut într-un an din poziția 66 la 75, și Ungaria premierului Viktor Orban, situată în clasamentul în an în poziția 57 (locul 50 în cel din 2016).

Conducătorii populiști promit să combată corupția "dar nu o fac, ci agravează lucrurile, subminând democrația și libertatea presei", își exprimă regretul Heinrich.

TI observă de asemenea cu circumspecție începutul activității lui Donald Trump, învestit vineri: "Primii săi pași nu sunt promițători. Observăm că și-a numit ginerele (Jared Kushner) înalt consilier la președinție, iar acesta nu este un semn bun", estimează Heinrich.

Potrivit lui, "dacă Trump își respectă promisiunea de a combate corupția, cred că SUA"—situate pe locul 16 anul trecut și pe 18 anul acesta—"pot să-și amelioreze situația". Dar, observându-i deciziile,"ne temem că vor înregistra o cădere".

În fiecare an, Transparency întocmește un "Raport asupra percepției corupției", evaluare (făcută în acest an asupra a 176 de țări) pe o scară de la 0 la 100, mergând de la țara cea mai coruptă spre cea mai virtuoasă. Acest efort se sprijină pe date colectate de 12 organisme internaționale, între care Banca Mondială, Banca Africană de Dezvoltare și Forumul Economic Mondial.

Țările nordice—Danemarca (locul 1), Finlanda (3), Suedia (4), Norvegia (6) — sunt clasate în poziții superioare ale clasamentului dat publicității miercuri. Clasată anul trecut pe poziția a 4-a, Noua Zeelandă ocupă de această dată locul 1 ex-aequo. România ocupă în acest clasament locul 57.

În partea de jos a clasamentului figurează mai multe țări devastate de conflicte, precum Somalia (176), Sudanul de Sud (175) sau Siria (173).

Qatarul a cunoscut cea mai mare scădere a notei sale (10 puncte) care se explică prin acuzațiile de corupție referitoare la atribuirea organizării Campionatului Mondial de Fotbal 2022.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

3 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

4 Noua Eră / Articol halucinant în Scientific American: Cavalerii Jedi reprezintă „masculinitatea toxică”

5 Germania virează la stânga? / Berlinezii au votat pentru exproprierea marilor proprietari de locuințe