Avertisment al experților și șefilor de companii: Inteligența artificială ridică riscuri privind extincția omenirii

Avertisment al experților și șefilor de companii: Inteligența artificială ridică riscuri privind extincția omenirii

Directori de top din domeniul inteligenței artificiale, inclusiv directorul general al OpenAI (creatoarea ChatGPT), Sam Altman, s-au alăturat marți unui grup de experți și profesori pentru a ridica "riscul de extincție din cauza inteligenței artificiale" și i-au îndemnat pe factorii de decizie politică să îl echivaleze cu riscurile reprezentate de pandemii și de războiul nuclear, informează Reuters.

Foto Shutterstock

"Luarea în calcul a riscului de extincție din cauza inteligenței artificiale ar trebui să fie o prioritate globală, alături de alte riscuri la scară societală, precum pandemiile și războiul nuclear", au scris peste 350 de semnatari într-o scrisoare publicată de organizația non-profit Center for AI Safety (CAIS).

Printre aceștia se numără, pe lângă Altman, directorii executivi ai firmelor de inteligență artificială DeepMind și Anthropic, precum și directori de la Microsoft și Google.

De asemenea, printre ei s-au numărat Geoffrey Hinton și Yoshua Bengio - doi dintre cei trei așa-numiți "părinți ai IA" care au primit Premiul Turing 2018 pentru activitatea lor în domeniul deep learning - și profesori de la instituții, pornind de la Harvard și până la Universitatea Tsinghua din China.

O declarație a CAIS a evidențiat Meta (compania mamă a Facebook), unde lucrează cel de-al treilea „părinte“ al inteligenței artificiale, Yann LeCun, pentru că nu a semnat scrisoarea.

Scrisoarea a coincis cu reuniunea Consiliului pentru comerț și tehnologie SUA-UE din Suedia, unde se așteaptă ca politicienii să vorbească despre reglementarea IA.

Elon Musk și un grup de experți în inteligență artificială și directori din industrie au fost primii care au citat potențialele riscuri pentru societate în aprilie.

Dezvoltările recente în domeniul IA au creat instrumente despre care susținătorii spun că pot fi folosite în aplicații de la diagnostice medicale la redactarea de memorii juridice, dar acest lucru a stârnit temeri că tehnologia ar putea duce la încălcări ale vieții private, ar putea alimenta campanii de dezinformare și ar putea duce la probleme cu "mașinile inteligente" care gândesc singure.

Pionierul AI Hinton a declarat anterior pentru Reuters că AI ar putea reprezenta o amenințare "mai urgentă" pentru omenire decât schimbările climatice.

Săptămâna trecută, directorul general al OpenAI, Sam Altman, s-a referit la EU AI - primele eforturi de a crea un regulament pentru AI - ca fiind o reglementare excesivă și a amenințat că va părăsi Europa. El a revenit asupra poziției în câteva zile, după criticile politicienilor.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni joi cu Altman.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”