Avertisment al Moscovei către NATO: Aderarea Ucrainei la Alianţă va avea consecinţe (ministru adjunct de externe)

Avertisment al Moscovei către NATO: Aderarea Ucrainei la Alianţă va avea consecinţe (ministru adjunct de externe)

Aderarea Ucrainei la NATO ar constitui un pas extrem de periculos, care va forţa Moscova să reacţioneze, a declarat joi ministrul adjunct rus de externe Andrei Rudenko, într-un interviu acordat agenţiei de presă oficiale RIA Novosti. Rudenko a comentat astfel o recentă declaraţie făcută de ministrul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul vizitei sale la Kiev, în cursul căreia a afirmat că ţările terţe nu au drept de veto asupra problemei aderării Ucrainei la NATO, iar Washingtonul sprijină Kievul în aspiraţiile sale.

Nu este prima oară când se fac auzite astfel de declaraţii din partea unor reprezentanţi ai Alianţei Nord-Atlantice, aspect de altfel menţionat şi în documentele de constituire a NATO, a afirmat Rudenko. "Totuşi ne vom orienta nu după poziţia oficială, ci după paşii concreţi" făcuţi în această direcţie, a spus înaltul responsabil diplomatic rus.

"Întrucât acestea sunt negocieri între NATO şi Ucraina, lor le revine să decidă ce şi cum, dar noi am avertizat, orice pas va avea consecinţe. NATO cunoaşte poziţia noastră cu privire la Ucraina", a declarat ministrul adjunct de externe rus.

"Ucraina are dreptul de a-şi decide propria politică externă viitoare şi ne aşteptăm ca ea să poată să o facă fără nicio ingerinţă din exterior", a afirmat marţi la Kiev ministrul american al apărării, în cadrul turneului său în ţări din regiunea Mării Negre, potrivit Reuters şi Interfax-Ukraina.

Kremlinul a declarat în vară că problema aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică este un subiect pe care Rusia îl urmăreşte îndeaproape şi care pentru Federaţia Rusă este "într-adevăr o linie roşie", potrivit agenţiilor de presă ruse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /