Avertisment al șefului AIEA: Pentru prima dată în istorie, pe 23 noiembrie, toate centralele nucleare din Ucraina s-au oprit

Avertisment al șefului AIEA: Pentru prima dată în istorie, pe 23 noiembrie, toate centralele nucleare din Ucraina s-au oprit

Rafael Grossi este convins că „în urmă cu doar câteva luni era imposibil nici măcar să ne imaginăm o astfel de situație fără precedent” și asta stârnește îngrijorări serioase.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi. Foto: EPA-EFE

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat joi că, pentru prima dată în istorie, CNE Zaporojie, precum și centralele nucleare Rivne, Hmelnîțki și Ucraina Sud, aflate sub controlul Kievului, au pierdut accesul la rețeaua externă de energie, într-o singură zi.

În timp ce întreaga lume urmărește îndeaproape situația periculoasă de la cea mai mare centrală nucleară din Europa (CNE Zaporojie), nu trebuie să uităm de restul centralelor nucleare care sunt situate pe teritoriul Ucrainei”, a spus Grossi, subliniind că miercuri, furnizarea de energie din exterior a fost sistată, în același timp, pentru toate centralele nucleare controlate de Kiev, precum și pentru CNE Zaporijie. „Toate au trebuit să se bazeze pe generatoare diesel de urgență pentru a genera electricitatea necesară menținerii siguranței nucleare”, a adăugat el.

Directorul general al AIEA este convins că „în urmă cu doar câteva luni era chiar imposibil să ne imaginăm o astfel de situație fără precedent” și acest lucru inspiră îngrijorări serioase.

Grossi a mai menționat că AIEA avansează în problema creării unei zone de securitate în jurul CNE Zaporijie .

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Andrei Caramitru pune tunurile pe OMV: „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”

4 Nouriel Roubini / „Se profilează mama tuturor crizelor economice”

5 Rareș Bogdan, noi informații despre intrarea în spaţiul Schengen