Avertismentul fizicienilor. Măsurile urgente pe care oamenii ar trebui să le ia pentru a nu arunca Pământul în haos VIDEO

Avertismentul fizicienilor. Măsurile urgente pe care oamenii ar trebui să le ia pentru a nu arunca Pământul în haos VIDEO

Impactul activității umane asupra Pământului ar putea avea ca rezultat un haos nebănuit, din care nu există cale de întoarcere, au descoperit fizicienii, conform ScienceAlert.

Fenomenele meteorologice extreme au devenit tot mai frecvente. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Cu ajutorul unei teorii gândite pentru a modela supraconductivitatea, mai mulți fizicieni îndrumați de Alex Bernadini de la Universitatea din Porto, Portugalia, au indicat faptul că, după un moment dat, nu mai putem readuce echilibrul climei Pământului.

Consecințele schimbărilor climatice sunt bine cunoscute (secete, valuri de căldură, fenomene extreme, etc.)", a afirmat în urmă cu un an fizicianul Orfeu Bertolami pentru Live Science.

Dacă Pământul ajunge în haos, nu vom mai avea nicio speranță de a rezolva cumva problema", a mai adăugat Bertolami.

Începând de acum câțiva ani, fenomenele meteorologice extreme au devenit tot mai frecvente. Incendiile de vegetație sunt violente, furtunile se dezlănțuie , iar temperaturile ating noi recorduri. Cercetătorii din domeniul climatic au atras atenția că acest lucru este rezultatul activității umane, precum arderea combustibililor fosili, despăduririle și cultivarea pământului.

Acest lucru a dus la definirea unei noi epoci geologice: Antropocenul, o epocă în care activitatea umană a avut un puternic impact asupra întregului sistem terestru, format din geosferă, biosferă, hidrosferă și atmosferă.

După această epocă vine Holocenul, care a debutat în urmă cu circa 11.700 de ani, iar cercetătorii sugerează că acesta ar fi început la mijlocul secolului al XX-lea. Alex Bernadini și ceilalți fizicieni au hotărât să prezinte trecerea de la Holocen la Antropocen ca pe o tranziție de fază și să aprecieze traiectoria.

Conform unor cercetări, modelarea tranziției de fază poate fi folosită cu un oarecare succes pentru a prezice schimbările climatice.

Pământul are o suprafață finită de spațiu locuibil și o cantitate limitată de resurse. Ținând cont de această capacitate maximă, oamenii de știință au cartografiat probabilele consecințe ale tranziției de fază a Antropocenului cu ajutorul unei hărți logistice, un instrument care permite analizarea modului în care rezultatele complexe și haosul pot trece printr-o serie de transformări dintr-un punct simplu.

Rezultatele lor au indicat faptul că nu ne îndreptăm spre o catastrofă climatică. Este posibil să parcurgem o traiectorie previzibilă, iar punctul final să fie o stabilizare a climei și temperatura medie să fie mai mare decât cea din prezent.

Însă, la extrema cealaltă, Pământul se confruntă cu haosul, ceea ce înseamnă că Terra se îndreaptă spre fenomene meteorologice extreme.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?