Avertismentul medicilor de familie: Istoricul de vaccinare pentru foarte mulţi copii a dispărut, nu mai putem înregistra noile vaccinuri

Avertismentul medicilor de familie: Istoricul de vaccinare pentru foarte mulţi copii a dispărut, nu mai putem înregistra noile vaccinuri

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) lansează un avertisment asupra pericolului de întrerupere a vaccinării copiilor la medicii de familie odată cu transferul datelor şi implementarea noului Registru Electronic Naţional de Vaccinare.

SNMF afirmă, într-un comunicat, că problema este reprezentată de imposibilitatea de a adăuga în sistem vaccinurile realizate curent şi faptul că nu s-a preluat în unele situaţii istoricul vaccinal al copiilor.

„În data de 1 iulie 2022 a fost închis RENV copii, cel în care se înregistrau de ani de zile toate vaccinările copiilor, începând cu cele făcute în maternitate. Conform HG 697/2022, începând cu data de 1 iulie 2022, toate vaccinurile efectuate urmează să fie înregistrate în noul RENV, cel care a fost folosit în contextul vaccinării împotriva COVID-19", se arată în comunicatul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.

Sursa menţionată evocă că SNMF a salutat iniţiativa de contopire a celor două registre, însă problemele şi-au făcut apariţia când procedura a fost pusă în practică.

De asemenea, medicii de familie au observat astfel că a dispărut istoricul de vaccinare pentru foarte mulţi copii, istoric care exista în RENV copii, şi că nu mai pot introduce noile vaccinuri pe care le realizează în cabinet în lipsa istoricului.

„Imposibilitatea de a înregistra vaccinul administrat unui copil duce la lipsa dovezii oficiale că acel vaccin a fost efectuat. Practic, din perspectiva autorităţilor, un copil care nu are un vaccin înregistrat nu este vaccinat. Pe de altă parte, dacă oficial un medic nu poate înregistra un vaccin, nu poate justifica în faţa autorităţilor că a folosit respectivul vaccin, rămâne cu el pe stoc şi nu mai poate solicita alte doze de vaccin.

Medicii de familie se află acum în situaţia de a nu putea derula campaniile de imunizare, iar vaccinările făcute în această ultimă săptămână riscă să conţină erori de înregistrare", se mai arată în comunicat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”