Avertismentul șefului spionajului militar ucrainean: Lumea se îndreaptă spre un război global

Avertismentul șefului spionajului militar ucrainean: Lumea se îndreaptă spre un război global

O serie de conflicte armate regionale direcționează lumea către un război global, afirmă șeful Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, generalul Kirilo Budanov.

Kirilo Budanov FOTO Profimedia

În opinia șefului HUR, deși conflictele în curs și cele care mocnesc par izolate, regionale, totuși ele sunt interconectate.

„Aceasta este evaluarea mea subiectivă... Judecând după aria geografică, vedem mai multe conflicte care, la prima vedere, par regionale, cu excepția Ucrainei, dar toate sunt legate de aceleași țări care sunt implicate în aceste procese. Deci cred că ne apropiem destul de repede de un război global”, a răspuns Budanov la o întrebare a „Ukrainska Pravda” dacă ne îndreptăm spre cel de-al treilea război mondial.

Anterior, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că războiul din Ucraina se va termina mai repede în cazul creșterii sprijinului militar pentru țara sa.

Mai multe crize au re/izbucnit în contextul războiului din Ucraina, din Africa (Sudan și preluarea puterii de către junte militare deschise cooperării cu Rusia) până în Europa (conflictul din Kosovo, speculat de Rusia în favoarea Serbiei) și trecând prin Orientul Mijlociu (recenta escaladare brutală a violențelor între Hamas și Israel).

Un alt conflict, între conducerea de la Baku și separatiștii armeni din Nagorno-Karabah, pare să se fi încheiat cu o victorie zdrobitoare a forțelor armate ale Azerbaidjanului fără intervenția Moscovei în sprijinul Erevanului, dar cu intervenția decisivă a lui Recep Tayyip Erdogan, inclusiv pe lângă Putin, în favoarea Baku.

În schimb, o altă sursă de tensiuni, deocamdată diplomatice, riscă să ducă la o decizie de soluționare în forță, și anume printr-o intervenție militară a Chinei împotriva Taiwanului. Experții în relații internaționale și studii de securitate cred că un astfel de conflict ar avea o amploare mai mare pe plan global decât războiul din Ucraina sau cel dintre Hamas și Israel.

În același timp, regimurile dictatoriale de la Phenian și de la Teheran, aflate în bune relații cu Rusia lui Putin, caută să se doteze cu arme nucleare.

Confruntată cu dificultăți în Ucraina, Rusia încearcă să speculeze orice criză internațională în favoarea ei, mai ales în cele legate de Kosovo-Serbia și de Hamas-Israel, pentru a slăbi democrațiile occidentale, ceea ce se presupune că ar putea facilita cucerirea în cele din urmă a Ucrainei și apoi atingerea obiectivului final anunțat de Vladimir Putin, și anume dispariția NATO, supunerea Occidentului și instaurarea unei alte ordini mondiale, în mod evident ghidată de tiparele regimurilor autoritare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?