Avertismentul unui român din Madrid: „Nu luați în râs izolarea la domiciliu! Așa au făcut și spaniolii și acum au peste 1000 de morți”/Aici poți ieși din casă doar cu mască, ochelari și mănuși, singur în mașină, numai la magazin, farmacie sau serviciu

Avertismentul unui român din Madrid: „Nu luați în râs izolarea la domiciliu! Așa au făcut și spaniolii și acum au peste 1000 de morți”/Aici poți ieși din casă doar cu mască, ochelari și mănuși, singur în mașină, numai la magazin, farmacie sau serviciu

Avertismentul unui român din Madrid: „Nu luați în râs izolarea la domiciliu! Așa au făcut și spaniolii și acum au peste 1000 de morți”/Aici poți ieși din casă doar cu mască, ochelari și mănuși, singur în mașină, numai la magazin, farmacie sau serviciu.

Interdicția de a ieși din case a fost instituită încă de acum o săptămâna la Madrid și în zonele învecinate, după ce autoritățile au declarat alerta de urgență, a explicat pentru G4Media.ro  Romulus Bordea, un român stabilit în Madrid.

El spune că oamenii pot ieși din case doar cu măsuri de protecție, purtând mască, ochelari și mănuși, singuri în mașină, și doar pentru a merge la magazin sau farmacie sau la serviciu. Poliția, sprijinită de Armată, te poate chestiona în legătură cu locul, durata și scopul ieșirii și trebuie să le prezinți bonul fiscal de la farmacie sau magazin. Pe bon poate fi citită adresa magazinului și ora când au fost făcute cumpărăturile.

Dacă mergi la serviciu, trebuie să ai o adeverință eliberată de firma unde lucrezi în care se precizează faptul că ești angajat, programul și traseul: adresa de domiciliu – locul de muncă și retur. Doar firmele al căror obiect de activitate nu presupune contact direct cu clienții mai sunt deschise, a explicat Romulus Bordea.

Dacă ești prins aiurea pe străzi, poți primi amendă de 3000 de euro.

Foto: Romulus Bordea/Sursa: arhiva personală

Combinezonul este obligatoriu doar la reuniuni cu mai mulți clienți sau oameni unde nu poți avea o distanță mai mare de doi metri. Acum însă au fost interzise și reuniunile de acest fel.

”Nu luați în râs izolarea la domiciliu! Așa au făcut și spaniolii și acum au peste 1000 de morți. Au schimbat strategia după ce, pe 12 spre 13 martie, numărul îmbolnăvirilor s-a dublat”, a declarat românul pentru G4Media.ro.

Romulus Bordea are o firmă de amenjări interioare la Madrid, cu 14 angajați. Toți oamenii au fost trimiși în șomaj tehnic.

”Pe 16 martie, Guvernul a emis un decret lege cu măsurile de susținere economică și socială, iar pe 17 martie a fost publicat în Monitorul Oficial. Contabila firmei noastre a introdus actele pentru ei la Fisc și Siguranța socială și, în termen de până la 7 zile, trebuie să le vireze banii de ajutor de șomaj pe card. Le dau SMS când le intră banii. Îi plătesc cu 80 la sută din salariu pe perioada stării de urgență. Singura problemă ar fi că perioada nu este contorizată la vechime, la pensie. În ce îi privește pe freelanceri, guvernul le plătește 70 la sută din salariu, dacă aveau, dacă nu, le acordă un minim de 700 de euro. Obligația noastră este să stăm în casă și, dacă ieșim, să o facem doar în condițiile pe care vi le-am explicat”, a relatat românul pentru G4Media.ro .

În Spania sunt acum 21571 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus din care 7165 numai în Madrid. Bilanțul deceselor a ajuns la 1093.

Foto: Romulus Bordea/Sursa: arhiva personală


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...