Avertizări de ploi şi Cod roşu de inundaţii pentru râul Motru. Specialiştii atrag atenţia asupra alunecărilor de teren

Avertizări de ploi şi Cod roşu de inundaţii pentru râul Motru. Specialiştii atrag atenţia asupra alunecărilor de teren

UPDATE Ministrul de Interne Gabriel Oprea a cerut duminică, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii din ţară, mobilizarea generală a tuturor structurilor din judeţele afectate de ploi şi inundaţii şi a precizat că vrea ca prioritatea acestora să fie salvarea cetăţenilor.

„Vă rog să vă asiguraţi că populaţia este informată cu privire la pericolele care pot surveni. De asemenea, vă rog să asiguraţi produsele necesare, în primul rând apă potabilă”, a mai spus Gabriel Oprea.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu a precizat că, după ce va expira avertizarea de cod galben, va continua să plouă în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova. El a atras atenţia că în aceste zone s-a cumulat foarte multă apă şi trebuie acordată o atenţie sporită alunecărilor de teren.

„Dacă pentru marea majoritate a judeţelor aflate până luni dimineaţă sub cod galben, această informare va expira, în judeţele enumerate ma devreme (Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova – n.r.) chiar dacă nu vor fi sub cod galben, vor fi sub o informare”, a spus Sandu.

Acesta a ţinut să precizeze că va mai ploua până mâine seară, după care vor urma trei-patru zile fără averse.

Până luni dimineaţă la ora 9.00, vor fi averse ce vor avea caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat căderi de grindină, îndeosebi în sud-vestul ţării şi în zonele de deal şi de munte.

În cursul zilei de duminică, dar şi în noaptea de duminică spre luni, cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat si pe arii restrânse 50 de litri pe metru pătrat sud-vestul Transilvaniei, nordul Munteniei, precum şi în zona Munţilor Apuseni şi local a Carpaţilor Orientali.

Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în celelalte regiuni, dar pe intervale mai scurte de timp.

Judeţele vizate de avertizare sunt Dolj, Mehedinţi, CaraŞ-Severin, Timiş, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Sibiu, Alba, Cluj, Maramureş şi zone din Arad, Bihor, Sălaj, Suceava, Bistriţa, Braşov şi Vrancea.

Cod roşu de inundaţii pentru râul Motru

Duminică dimineaţă, hidrologii au emis o avertizare de cod roşu de inundaţii pentru râul Motru, valabilă astăzi de la ora 11.00 până la ora 18.00.

De asemenea, a fost emisă şi o avertizare de cod portocaliu de inundaţii valabilă pentru râurile din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj. Avertizarea este valabilă până luni, la ora 14:00.

În zonele menţionate există un risc major de viituri.

Judeţul Mehedinţi este sub ape

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) Mehedinţi, duminică dimineaţă în localitatea Malovăţ traficul rutier pe DN67 se desfăşoară cu restricţii între Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu, după ce un pasaj peste calea ferată din localitatea Halânga a fost inundat din cauza canalizării care nu a făcut faţă precipitaţiilor abundente, două benzi ale sensului de mers Drobeta Turnu Severin - Motru fiind acoperite de apă.

De asemenea, în Mehedinţi nu se circulă pe drumul judeţean 606 B, între localităţile Poroina Mare – Stigniţa, acesta fiind inundat pe o distanţă de 50 de metri, motiv pentru care localnicii folosesc o rută ocolitoare. Inundat este şi drumul comunat din comuna Bâcleş, satul Petra, pe o distanţă de o sută de metri.

Totodată, în judeţul Mehedinţi, traficul feroviar este întrerupt pe magistrala 900, între Drobeta-Turnu Severin şi Strehaia, deoarece între staţiile Igiroasa şi Prunişor calea ferată a fost acoperită de apă.

Conform autorităţilor locale, cea mai gravă situaţie în judeţul Mehedinţi este în localitatea Gvardeniţa, unde râul Desnăţui a ieşit din matcă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi a inundat 50 de gospodării.

La faţa locului intervin cu motopompe 15 pompieri.

În urma ploilor torenţiale, alte 15 gospodării au fost inundate în localităţile Podu Grosu, Piatra Albă, Prunişor, Severineşti şi Petra.

Trei judeţe au fost sub cod portocaliu de inundaţii

Judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin şi Gorj au fost, până la ora 11.00, sub cod portocaliu de ploi torenţiale.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Precipitaţiile abundente care au căzut în ultimele 10 ore în judeţul Mehedinţi au afectat peste 70 de gospodării şi un drum judeţean. În satul Gvardeniţa, pârâul Deznăţui a ieşit din matcă şi a inundat aproximativ 50 de gospodării.

Meteorologii anunţă că în luna mai vom avea parte de o vreme călduroasă şi ploioasă, cu temperaturi apropiate de cele normale. În lunile iunie şi iulie va fi foarte cald, maximele situându-se peste cele normale. De asemenea, cantităţile de precipitaţii care vor cădea în cele două luni de vară prognozate vor fi mici, sub valorile normale ale perioadei.

Şapte turişti au rămas blocaţi, în zona Nucşoara, după ce a plouat abundent, iar apa învolburată a smuls puntea care traversa pârâul Valea Rea. Salvamontiştii sunt cei care i-au salvat cu ajutorul unei tiroliane

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică în PSD ar fi în desfășurare o „lovitură de palat”...

2 „Gaura neagră a lui Ciolacu”, subiectul unui nou articol... Cam picant...

3 VIDEO Răsturnare de situație în cazul doctoriței românce ucisă în Franța?

4 Decizie penibilă a justiției din Ro / Tânăra din Gorj, condamnată la închisoare cu executare pentru că a păcălit un italian că se mărită

5 Frate, cine e asta? / Ar fi intermediat șpaga în Dosarul ASSMB, consilieră a lui Vâlcov și chiriașă în patru case de vacanță din Tenerife, Mallorca, Ma…