Avioane de luptă rusești survolează o bază aeriană americană din Siria

Avioane de luptă rusești survolează o bază aeriană americană din Siria

Avioanele de luptă rusești au înconjurat de zeci de ori o bază aeriană americană din Siria în luna martie, ceea ce ar putea spori tensiunile după ce o dronă americană a fost doborâtă în urma unei confruntări cu un avion de luptă rusesc deasupra Mării Negre săptămâna trecută, notează Business Insider.

Potrivit unui raport al NBC News, avioanele rusești au survolat o bază aeriană americană din Siria de peste 25 de ori în această lună, încălcând un acord încheiat în 2019 între SUA și Rusia cu privire la utilizarea spațiului aerian sirian în zonele în care fiecare țară are avanposturi militare.

Generalul-locotenent Alexus Grynkewich, comandantul componentei aeriene a forțelor combinate pentru Comandamentul Central al SUA, a declarat pentru postul de televiziune că zborurile au crescut în cursul lunii martie.

Pe 14 martie, două avioane de luptă rusești Su-27 s-au apropiat, au turnat combustibil și apoi au lovit o dronă americană MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre, forțând SUA să doboare drona avariată.

În Siria, Grynkewich a declarat că avioanele rusești care au năvălit deasupra avanpostului american At Tanf Garrison au creat o „situație incomodă”.

„Zboară în mod regulat direct deasupra unităților noastre, în timp ce noi avem forțe chiar acolo, la sol”, a declarat Grynkewich pentru NBC News. „Așa că este o situație incomodă”.

În ianuarie, forțele rusești au înconjurat baza aeriană americană de 14 ori, potrivit NBC News, iar în februarie nu au zburat deloc deasupra bazei.

„Pur și simplu crește riscul de erori de calcul și, având în vedere lucruri precum incidentul cu MQ-9 din Marea Neagră, nu este genul de comportament la care m-aș aștepta din partea unei forțe aeriene profesioniste”, a adăugat Grynkewich.

Pentagonul și US CENTCOM nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Insider.

Atât trupele rusești, cât și cele americane au o prezență militară în Siria cel puțin din 2015. Potrivit NBC News, SUA au deschis o linie telefonică cu rușii pentru a reduce tensiunile, iar în timpul convorbirilor cu SUA, militarii ruși au declarat că nu recunosc baza sau spațiul aerian al SUA.

„Rușii au părut în ultimele luni să abandoneze acest principiu al protocoalelor”, a adăugat Grynkewich.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...