Avioanele F-35, oprite la sol în urma unui accident în SUA

Avioanele F-35, oprite la sol în urma unui accident în SUA

Flota mondială de avioane de vânătoare F-35 a fost oprită la sol joi pentru inspectarea conductelor de combustibil, în urma unui accident survenit acum două săptămâni, a indicat Pentagonul, transmite AFP.

"Forţele americane şi partenerii lor internaţionali au suspendat temporar zborurile F-35" pentru a permite inspectarea conductelor de carburant, a spus un purtător de cuvânt al ministerului american al apărării, Joe DellaVedova.

Noile F-35 - cel mai scump avion militar din istorie - sunt folosite în prezent de armatele israeliană, britanică şi americană.

Oficialul american a menţionat că inspecţiile, care ar urma să dureze "între 24 şi 48 de ore", au fost decise ca urmare a rezultatelor preliminare ale anchetei declanşate după prăbuşirea, la 28 septembrie, a unui astfel de avion ultramodern. Atunci, un avion F-35B, o versiune cu decolare şi aterizare verticală, destinat forţelor navale, s-a prăbuşit în timpul unui exerciţiu în Carolina de Sud, fără a face victime. În schimb, aparatul, care costase circa 100 de milioane de dolari, a fost complet distrus. Accidentul a avut loc chiar a doua zi după prima utilizare de către forţele SUA a unui avion F-35 în situaţie de luptă, în Afganistan.

Miercuri, revista de specialitate Defense News a relatat că ministrul american al apărării, Jim Mattis, a ordonat US Air Force să crească la 80% din flotă numărul aparatelor capabile de zbor, în condiţiile în care, după ani în care investiţiile nu s-au ridicat la nivelul necesar, acest procent este în prezent de 45%-70%, în funcţie de model.

Lansat la începutul anilor '90, F-35 este rezultatul celui mai scump program de armament din istoria militară americană, cu un cost estimat la un total de aproape 400 de miliarde de dolari pentru Pentagon şi cu obiectivul de a produce aproape 2500 de aparate în deceniile următoare.

Nu este pentru prima dată când F-35-urile rămân la sol: în iunie 2014, toată flota de F-35 americane a primit interdicţie de zbor în urma unei anchete declanşate după un incendiu misterios la bordul unui astfel de avion, în timp ce staţiona. Anul trecut, circa 50 de avioane F-35A au rămas la sol la baza aeriană Luke din Arizona din cauza unei probleme legate de alimentarea piloţilor cu oxigen.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...