Avioanele-spion ale NATO au umplut cerul Dobrogei stând cu senzorii pe ruși

Avioanele-spion ale NATO au umplut cerul Dobrogei stând cu senzorii pe ruși

Aliații și-au continuat și vineri misiunile cu avioane de supraveghere deasupra Dobrogei pentru a monitoriza mișcările rușilor în Crimeea și Marea Neagră.

Avioanele au zburat în buclă timp de mai multe ore

În primul rând, pe cerul României a evoluat un Lockheed EP-3E Aries II („Airborne Reconnaissance Integrated Electronic System”), un avion de supraveghere electronică al US Navy, care a zburat sub indicativul DR21 la o altitudine de aproximativ 8.000 de metri în buclă între Mila 23 și Mangalia. Aeronava are un cost orar de operare de peste 35.000 de dolari și dispune de o multitudine de senzori ELINT (Electronic Intelligence), SIGINT (Signals Intelligence) şi COMINT (Communications Intelligence).

Lockheed EP-3E Aries II FOTO: US Defense Visual Information Center

Lockheed EP-3E Aries II FOTO: US Defense Visual Information Center

Apoi, a fost vorba de un avion AWACS („Airborne early warning and control”) care a evoluat sun indicativul NATO11 tot în buclă, dar între Tulcea și Mangalia. Aeronavele AWACS pot supraveghea o suprafață de circa 312.000 de kilometri pătrați și sunt folosite atât pentru operațiuni aeriene defensive, cât și pentru unele ofensive și reprezintă pentru forțele aeriene integrate sau antrenate de NATO și SUA ceea ce este centrul de informații de luptă pentru o navă de război, pe lângă faptul că este o platformă radar extrem de mobilă și puternică. Sistemul este folosit ofensiv pentru a direcționa luptătorii către locațiile țintă și, în mod defensiv, pentru a dirija contraatacuri asupra forțelor inamice, atât aeriene, cât și terestre.

Avion AWACS

Avion AWACS

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB