Avion doborât de Iran: Gardienii Revoluţiei dau vina pe SUA

Avion doborât de Iran: Gardienii Revoluţiei dau vina pe SUA

SUA şi "aventurismul lor inuman" se află la originea dramei avionului ucrainean doborât la începutul anului 2020 de către Iran în apropiere de Teheran, au transmis miercuri Gardienii Revoluţiei - armata de elită a regimului iranian -, cu două zile înaintea împlinirii, la 8 ianuarie, a unui an de la această tragedie, relatează France Presse.

Forţele armate ale Republicii islamice au recunoscut la 11 ianuarie 2020 doborârea 'din greşeală' cu trei zile înainte a unui Boeing 737 care asigura un zbor Ukraine International Airlines între Teheran şi Kiev la scurt timp după decolare.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul aparatului, în majoritate iranieni şi canadieni, dintre care mulţi cu dublă cetăţenie, şi-au pierdut viaţa.

În ziua de 8 ianuarie 2020, apărarea aeriană a Iranului se afla în stare de alertă maximă de teama unui atac american. Iranul se aştepta la o replică din partea Washingtonului după ce a lansat mai multe rachete asupra unei baze utilizate de armata americană în Irak, ca ripostă la eliminarea în data de 3 ianuarie, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani.

Într-un comunicat dat publicităţii miercuri, Gardienii Revoluţiei îşi exprimă regretul în legătură cu această tragedie, 'un eveniment amar survenit în urma aventurismului inuman al Statelor Unite şi acţiunilor lor teroriste în regiune'.

Tragedia 'a dovedit o dată în plus aroganţa mondială (a SUA), care a atins culmea viciului şi ranchiunei împotriva Republicii islamice şi a poporului iranian', susţine corpul de elită al armatei iraniene în text.

Potrivit unui raport al anchetei preliminare iraniene publicat în iulie, tragedia s-a produs în urma unei serii de erori umane, între care o setare greşită a radarului bateriei de rachete care a doborât avionul.

La sfârşitul lunii decembrie, Iranul şi-a anunţat intenţia de a acorda '150.000 dolari sau echivalentul în euro' fiecăreia dintre familiile victimelor zborului PS 752, un anunţ criticat de Kiev, care a cerut mai întâi publicarea concluziilor finale ale anchetei.

În octombrie, Canada şi-a reafirmat dorinţa 'de a lucra neobosit pentru ca familiile victimelor să poată obţine răspunsurile la care au dreptul'.

În Iran, tragedia a provocat o gravă criză de încredere faţă de autorităţi, iar preşedintele Hassan Rouhani a afirmat miercuri într-o şedinţă de guvern că 'cei care se află la originea acestui incident vor fi cu siguranţă judecaţi de tribunal pentru neglijenţă sau culpă ori altceva'. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria