Avion doborât de Iran: Premierul canadian cere o ''anchetă completă şi aprofundată'' pentru stabilirea responsabilităţilor

Avion doborât de Iran: Premierul canadian cere o ''anchetă completă şi aprofundată'' pentru stabilirea responsabilităţilor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a cerut o ''anchetă completă şi aprofundată'', precum şi stabilirea responsabilităţilor după ce Iranul a recunoscut că a doborât ''dintr-o eroare'' un avion ucrainean ce avea la bord numeroşi cetăţeni canadieni, transmite AFP.

''Prioritatea noastră este să se facă lumină în acest dosar, într-un spirit de transparenţă şi justiţie'', a afirmat Trudeau într-un comunicat.

''Este vorba despre o tragedie naţională şi toţi canadienii sunt în doliu. Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri din toată lumea pentru a veghea ca o anchetă completă şi aprofundată să fie întreprinsă'', a dat el asigurări.

În acelaşi comunicat, Justin Trudeau a mai declarat că ''guvernul Canadei se aşteaptă la o colaborare deplină din partea autorităţilor iraniene''.

Vineri, ministrul canadian al afacerilor externe, Francois-Philippe Champagne, a anunţat că numărul victimelor canadiene ale catastrofei a fost revizuit în scădere, trecând de la 63 la 57 din totalul celor 176 de decedaţi.

Această diferenţă se explică în special prin noile informaţii obţinute în cursul examinării documentelor de călătorie ale victimelor.

Numărul total al pasagerilor aparatului Boeing 737 ucrainean care aveau ca destinaţie finală Canada rămâne neschimbat - 138, a adăugat el.

Primul bilanţ al diplomaţiei ucrainene informa despre 82 de iranieni morţi, 63 de canadieni, 10 suedezi, patru afgani, trei germani şi trei britanici. Alţi 11 erau ucraineni, între care nouă membri ai echipajului.

Ministrul canadian a mai anunţat crearea unui grup de coordonare cu Ucraina, Suedia, Afganistan şi Marea Britanie, care va vorbi ''pe o singur voce'' în favoarea unei anchete ''complete şi transparente'' asupra cauzelor prăbuşirii avionului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Serviciu secret / Putin nu mai are viață lungă

4 VIDEO O filmare cu coloana oficială a lui Putin „alergând” spre Kremlin a stârnit controverse în Rusia

5 FOTO Rămas fără comandanți, Vladimir Putin a trimis pe frontul din Ucraina un general obez aflat la pensie / Ce se știe despre generalul Pavel