Avion prăbuşit în Iran: Teheranul cere Ottawei informaţiile despre racheta care ar fi doborât avionul

Avion prăbuşit în Iran: Teheranul cere Ottawei informaţiile despre racheta care ar fi doborât avionul

Iranul a cerut joi Canadei să-i pună la dispoziţie informaţiile de care dispune despre un posibil tir cu rachetă iranian împotriva avionului ucrainean care se prăbuşise în ajun în apropiere de Teheran, potrivit AFP.

Cerând Canadei "să-şi împărtăşească" informaţiile comisiei de anchetă iraniene, după ce Ottawa afirmase că aparatul companiei Ukraine Airlines International fusese doborât de o rachetă iraniană, Ministerul de Externe iranian a invitat Boeing, constructorul american al aeronavei, "să participe" la anchetă.

Într-un comunicat publicat ca "reacţie la unele regizări dubioase", MAE iranian afirmă că "Republica Islamică Iran şi-a început ancheta cu scopul de a descoperi cauza căderii acestui avion în acord cu normele internaţionale şi reglementările" aviaţiei civile internaţionale.

Iranul, adaugă ministerul, "a invitat Ucraina în calitate de proprietară a aparatului şi Boeing, în calitate de fabricant al avionului, să participe la această anchetă".

Teheranul arată că este dispus să asocieze anchetei experţi din toate ţările care şi-au pierdut cetăţeni în catastrofă.

Tragedia aeriană s-a soldat cu 176 de morţi, în principal iraniano-canadieni, dar şi afgani, britanici, suedezi şi ucraineni.

Prezentând condoleanţele Iranului familiilor victimelor, purtătorul de cuvânt al ministerului cere de asemenea "premierului Canadei şi tuturor guvernelor care au informaţii" despre această dramă "să le furnizeze comitetului de anchetă iranian". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

4 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori