Avion prăbuşit în Iran: Teheranul cere Ottawei informaţiile despre racheta care ar fi doborât avionul

Avion prăbuşit în Iran: Teheranul cere Ottawei informaţiile despre racheta care ar fi doborât avionul

Iranul a cerut joi Canadei să-i pună la dispoziţie informaţiile de care dispune despre un posibil tir cu rachetă iranian împotriva avionului ucrainean care se prăbuşise în ajun în apropiere de Teheran, potrivit AFP.

Cerând Canadei "să-şi împărtăşească" informaţiile comisiei de anchetă iraniene, după ce Ottawa afirmase că aparatul companiei Ukraine Airlines International fusese doborât de o rachetă iraniană, Ministerul de Externe iranian a invitat Boeing, constructorul american al aeronavei, "să participe" la anchetă.

Într-un comunicat publicat ca "reacţie la unele regizări dubioase", MAE iranian afirmă că "Republica Islamică Iran şi-a început ancheta cu scopul de a descoperi cauza căderii acestui avion în acord cu normele internaţionale şi reglementările" aviaţiei civile internaţionale.

Iranul, adaugă ministerul, "a invitat Ucraina în calitate de proprietară a aparatului şi Boeing, în calitate de fabricant al avionului, să participe la această anchetă".

Teheranul arată că este dispus să asocieze anchetei experţi din toate ţările care şi-au pierdut cetăţeni în catastrofă.

Tragedia aeriană s-a soldat cu 176 de morţi, în principal iraniano-canadieni, dar şi afgani, britanici, suedezi şi ucraineni.

Prezentând condoleanţele Iranului familiilor victimelor, purtătorul de cuvânt al ministerului cere de asemenea "premierului Canadei şi tuturor guvernelor care au informaţii" despre această dramă "să le furnizeze comitetului de anchetă iranian". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro