Avionul solar 'Impulse' a sosit în California traversând Pacificul (FOTO/VIDEO)

Avionul solar 'Impulse' a sosit în California traversând Pacificul (FOTO/VIDEO)

Avionul solar 'Impulse' a sosit duminică în California, după ce a traversat Oceanul Pacific, o nouă etapă din turneul său mondial în care utilizează numai energia solară, informează agenția France Presse (AFP).

"Pacificul a fost trecut, prietene. Îl iubesc pur și simplu, dar a fost trecut", a declarat pilotul elvețian Bertrand Piccard, chiar înainte de aterizarea la Moffett Airfild, la sud de San Francisco.

Avionul a plecat joi din arhipelagul american Hawaii, din mijlocul Pacificului, unde a trebuit să facă o lungă escală tehnică pentru repararea bateriilor deteriorate de căldura excesivă din timpul traverării Japoniei.

Traversarea Pacificului a fost cea mai periculoasă parte a turului aviatic, din cauza absenței locurilor de aterizare în caz de urgență, din cadrul acestui turneu mondial întreprins pentru a demonstra potențialul energiilor regenerabile.

Sosirea în California încheie cea de a noua etapă dintre cele 13 ale călătoriei începute în acest scop în martie 2015 din Abu Dhabi.

Pilotul Bertrand Piccard, în vârsta de 58 de ani, și compatriotul său André Borschberg se schimbă pe rând pentru a efectua individual fiecare etapă a acestor lungi zboruri.

Solar Impulse 2 a plecat în 9 martie 2015 din Abu Dhabi, parcurgând pâna în prezent aproape 18.000 de kilometri. Călătoria în jurul lumii efectuată de avionul alimentat exclusiv cu energie solară a fost suspendată la jumătatea drumului, din motive tehnice, în luna iulie a anului trecut.

Realizatorii avionului care se alimentează cu ajutorul a peste 17.000 de celule solare și-au propus să înregistreze un record istoric: parcurgerea a 35.000 de kilometri fără a apela la combustibili clasici, în vederea conștientizarii avantajelor folosirii energiilor curate.

AGERPRES /(autor: Constanța Niță, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

2 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

3 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

4 Așa arată sfidarea României...

5 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!