Avocatul general al CJUE/migranţi: Ungaria, Polonia şi Cehia încalcă dreptul UE

Avocatul general al CJUE/migranţi: Ungaria, Polonia şi Cehia încalcă dreptul UE

Ungaria, Polonia şi Republica Cehă îşi încalcă obligaţiile care le revin conform dreptului comunitar, prin refuzul lor de a prelua solicitanţi de azil în baza schemei de relocare a refugiaţilor introduse în 2015, a opinat joi Avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmite dpa.

Ignorarea obligaţiei de a prelua solicitanţi de azil întrucât este ''nebinevenită sau nepopulară este un prim pas periculos'' către o distrugere a societăţii ordonate şi structurate guvernate de statul de drept, a susţinut Avocatul general al CJUE, Eleanor Sharpston.

Jurista europeană a respins argumentul conform căruia preluarea solicitanţilor de azil în număr mare ar împiedica cele trei state membre în cauză să apere siguranţa şi bunăstarea propriilor cetăţeni.

CJUE, care nu este constrânsă de opinia Avocatului general, se va pronunţa asupra acestei chestiuni la o dată ulterioară.

În perioada de vârf a crizei migranţilor din 2015, Uniunea Europeană a convenit un program temporar privind relocarea de urgenţă a unor refugiaţi din Italia şi Grecia.

Fiecărui stat membru i-a fost alocat o cotă de solicitanţi de azil, dintre care mulţi proveneau din Siria, ţară devastată de război. Încă de la început, Budapesta, Varşovia şi Praga s-au opus acestui mecanism.

La începutul lui decembrie 2017, Comisia Europeană a decis trimiterea Ungariei, a Poloniei şi a Republicii Cehe în faţa CJUE pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile în calitate de state membre ale UE în ceea ce priveşte primirea de refugiaţi.

Dacă CJUE va da dreptate Comisiei Europene, atunci cele trei ţări ar putea fi obligate la plata unor amenzi substanţiale. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

4 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

5 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…