Avocatul Poporului - acțiune în instanță în sprijinul unei persoane rănite în Revoluția din 1989

Avocatul Poporului - acțiune în instanță în sprijinul unei persoane rănite în Revoluția din 1989

Avocatul Poporului anunță că a intentat o acțiune în contencios administrativ prin care solicită obligarea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați și Prefecturii Constanța - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor să înmatriculeze un autoturism dotat cu cutie hidramată și să plătească proprietarului (persoană cu dizabilități) despăgubiri materiale și morale.

Acțiunea Avocatului Poporului vine ca urmare a unei petiții adresate, în 17 noiembrie 2016, de un contribuabil prin care semnala faptul că i-a fost refuzată înmatricularea autovehiculului proprietate personală, fără plata timbrului de mediu, se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, respectivul cetățean menționa că este pensionat pentru pierderea capacității de muncă, fiind încadrat în gradul 3 de invaliditate, datorită faptului că a fost rănit prin împușcare cu un glonț exploziv în decembrie 1989. El beneficiază și de titlul de Luptător pentru victoria Revoluției române din Decembrie 1989 — Luptător rănit.

Din cauza afecțiunilor cauzate de invaliditate, a fost nevoit să renunțe la autoturismul deținut anterior, cu comandă manuală, și să achiziționeze unul având cutie de viteze care funcționează în regim automat. În vederea înmatriculării acestui autoturism, în 21 iulie 2016 s-a adresat Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța, solicitând să fie scutit de la plata timbrului de mediu.

După mai multe răspunsuri contradictorii, furnizate pe parcursul lunilor august, septembrie, octombrie și noiembrie 2016, i s-a comunicat că autovehiculul deținut nu poate fi înmatriculat fără plata timbrului de mediu, întrucât nu se încadrează nici în excepțiile prevăzute în OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule și nici între facilitățile acordate de Legea nr. 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului — Lupeni — august 1977.

Avocatul Poporului constată că petiția "este întemeiată" și apreciază că în mod greșit instituțiile publice implicate au refuzat înmatricularea autoturismului, comunicându-i petentului că nu poate beneficia de scutirea la plata timbrului de mediu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? Circoteca cu congresul e bluf? Iohannis joacă la două capete? Citiți ce se zvonește...

2 Congresul cașcavalului / Marioneta a câștigat

3 Așa o fi? / Cade și EUROINS? Doar 5% din bani mai sunt în băncile din România!

4 Andreea Pirui, vedetă la Kanal D, a fost prinsă drogată?

5 Hopa! / Orban: „Iohannis și serviciile au distrus partidul”