Avocatul Poporului analizează solicitările privind sesizarea CCR în legătură cu alegerea primarilor într-un singur tur

Avocatul Poporului analizează solicitările privind sesizarea CCR în legătură cu alegerea primarilor într-un singur tur

Avocatul Poporului a anunțat marți că a luat act de existența mai multor solicitări din partea unor partide politice sau reprezentanți ai societății civile cu privire la sesizarea Curții Constituționale în legătură cu un articol din Legea 115/2015, care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

"Avocatul Poporului a luat act de existența mai multor solicitări din partea unor partide politice sau reprezentanți ai societății civile cu privire la sesizarea Curții Constituționale a României în legătură cu art. 101 alin. (2) din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/ 2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/ 2004 privind Statutul aleșilor locali", arată Avocatul Poporului, într-un comunicat remis marți AGERPRES.

Avocatul Poporului susține că va analiza toate petițiile în conformitate cu prevederile constituționale și cu competențele stabilite de lege.

Copreședintele liberal Alina Gorghiu a declarat marți că PNL solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională (CCR) pentru ridicarea excepției de neconstituționalitate asupra Legii 115/2015 care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

"Este un document de poziție a PNL cu privire la necesitatea revenirii alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar duce la corectarea erorii în privința standardului minim de legitimitate și reprezentativitate pe care trebuie să-l îndeplinească alegerile", a spus Gorghiu, într-o conferință de presă.

Ea a precizat că Legea fundamentală prevede că exercitarea suveranității poporului nu se poate face altfel decât prin intermediul voinței populare a unei majorități exprimate prin alegeri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale