Avocatul Poporului cere un punct de vedere ministrului Finanţelor privind salariile angajaţilor de la DGASPC Giurgiu

Avocatul Poporului cere un punct de vedere ministrului Finanţelor privind salariile angajaţilor de la DGASPC Giurgiu

Avocatul Poporului (AP) cere ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, un punct de vedere cu privire la situaţia cu care se confruntă aproximativ 1.000 de angajaţi din cadrul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Giurgiu.

De asemenea, AP solicită ministrului Violeta Alexandru să-i comunice dacă Ministerul Muncii a procedat la fundamentarea fondurilor necesare finanţării serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap şi a căminelor pentru persoane vârstnice.

În solicitările adresate celor doi miniştri, care au fost postate, vineri, pe site-ul AP, se menţionează că, printr-o petiţie din 11 mai, Bulichi Rodica, preşedintele Sindicatului Protecţia Copilului Giurgiu a sesizat AP cu privire la faptul că, din cauza lipsei fondurilor băneşti, salariile angajaţilor DGASPC Giurgiu nu mai pot fi achitate începând din mai. Ea a anexat şi o adresă din 7 mai emisă de CJ Giurgiu, din care reiese că, pe 4 mai, s-a solicitat şi sprijinul Ministerului Muncii, însă nu s-a primit răspuns până la data emiterii adresei respective.

Sesizarea către Ministerul Muncii a fost făcută, ca urmare unui răspuns din 4 mai, emis de Ministerul Finanţelor, prin care CJ Giurgiu a fost informat că "Ministerul Finanţelor Publice nu alocă sume de bani de la bugetul de stat direct unităţilor administrative teritoriale, în lipsa unui act normativ care să reglementeze acest lucru, iar fondurile necesare finanţării serviciilor sociale din sistemul de protecţie al copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap şi a căminelor pentru persoane vârstnice, sunt fundamentate de către Ministerul Muncii", prevăd solicitările AP.

Potrivit unor ştiri apărute în mass-media, salariaţii DGASPC Giurgiu au protestat, marţi, în faţa sediului instituţiei, întrucât nu şi-au primit salariile de două luni, urmând ca joi să protesteze în faţa Ministerului Finanţelor. Anunţul a fost făcut de Federaţia Salariaţilor din Administraţia Publică Centrală şi Locală din România-Columna.

"Pentru clarificarea situaţiei am contactat telefonic pe doamna Bulichi Rodica, preşedintele Sindicatului Protecţia Copilului Giurgiu, care a confirmat cele apărute în presă. Angajaţii DGASPC Giurgiu nu şi-au primit salariile pe lunile aprilie şi mai, situaţia economică a angajaţilor şi a familiilor acestora devenind astfel dramatică", se mai arată în solicitările Avocatului Poporului. AGERPRES / (AS - autor: Iulia Carciog; editor: Marius Frăţilă, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…